Garda de Mediu: „Din 9 aprilie se intră în perioada de prohibiție la pescuit”

0
250

Garda Națională de Mediu îi anunță pe pescari că începând din 9 aprilie intră în vigoare prohibiția la pescuit. Astfel, instituția avertizează cu acest prilej că faptele de braconaj constituie infracţiuni şi se pedepsesc aspru.

Prohibiția la pescuit va dura 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie, în habitatele piscicole naturale, respectiv, de 45 de zile, între 24 aprilie și 7 iunie inclusiv, în apele care constituie frontieră de stat.

Aceste măsuri de prohibiţie se instituie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie- 7 iunie inclusiv, cu unele excepţii.

Se interzice pescuitul în scop comercial şi recreativ/sportiv al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în fluviul Dunărea în zona care constituie frontieră de stat cu Republica Bulgaria, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv”, se arată în Ordonanța de Urgență nr. 23 din 5 martie 2008, privind pescuitul şi acvacultura.

Faptele de braconaj constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani. Sancțiunea include confiscarea uneltelor, ambarcaţiunilor de pescuit, mijloacelor de transport, armelor de foc şi altor bunuri care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor

Trebuie menționat că bunurile rezultate din săvârşirea infracţiunilor şi contravenţiilor, constând în peşte, icre, alte vieţuitoare şi produse acvatice, sunt confiscate urmând să fie valorificate în condițiile legii, contravaloarea reprezentând venit la bugetul de stat.

(Jurnal)