„O zi minunată, despre lectură, despre bucuria de a citi și de a cunoaște, la Giurgiu, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, alături de copiii minunați de la Școala Gimnazială nr. 10 și de la Colegiul Național Ion Maiorescu și de un invitat exceptional, scriitoarea Doina Ruști.

Lectura și “dragul” de carte ne deschid noi orizonturi, ne formează modul de a gândi. De aceea mesajul acestei zile este acela că autoinstruirea, studiul individual, cunoașterea sunt căile sigure spre succes.

Grigore Vieru spunea “Dacă as avea două inimi, una as vrea să gândească”. Haideți să ne cultivăm modul de a gândi cât trăim pentru că viața cu lectură ne deschide noi lumi și este mult mai frumoasă și mai completă.

Proiectul de lege privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Natională a Lecturii a fost promulgat de curând de Președintele României, Klaus Iohannis.

„Mulțumim Elisabeta Mihalcea pentru organizarea acestei zile speciale, colegului meu Sebastian Burduja pentru prezenta alături de noi, la Giurgiu, precum și cadrelor didactice pentru găzduirea de astăzi!”

 

Printre inițiatorii proiectului s-a numărat și deputatul PNL din Giurgiu, Gabriela Horga.

Conform propunerii legislative, autorităţile pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile.

De asemenea, „autorităţile şi instituţiile pot organiza manifestări culturale dedicate Zilei naţionale a lecturii în colaborare cu asociaţii şi fundaţii care au ca obiect de activitate realizarea de activităţi educaţionale şi/sau culturale”.