Conform unui raport ALR trimis la Bursa de Valori București, Alro Slatina (ALR) a primit luni „prin corespondență demisiile din consiliul de administrație ale domnilor Aleksandr Barabanov, Pavel Primakov și Pavel Machitski”, ultimul fiind fiul oligarhului rus Vitali Machitski, care controlează Compania printr-o filială cipriotă a grupului Vimetco NV, înregistrat în Olanda.

Pavel Machitski a fost numit membru executiv al Alro în 2013 și este astăzi cetăţean britanic. Înainte de a veni la Vietco, a lucrat la Morgan Stanley, pe piețele de capital și de fuziuni și achiziții (M&A) din Europa și Orientul Mijlociu, potrivit unei prezentări a Alro.

Alro Slatina (ALR) este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (fără Rusia) şi are o fabrică de alumină  la Tulcea.

Vitmeco PLC Nicosia are peste 54% din acțiunile ALR, un pachet de peste 23% este deținut de frații Adrian și Dragoș Pavăl prin Pavăl Holding. Fondul Proprietatea are peste 10%, iar restul sunt acțiuni free float (în liberă circulație pe piață).

În afara celor 3 demisionari, dintre ceilalți membri CA al ALR se mai remarcă Gheorghe Dobra, director general din 1993, Marian Năstase, Svetlana Pînzari, Vasile Iuga (fost la PwC), Marinel Burduja (Banca Română de Comerț Exterior, ABN-AMRO, credit Anstalt, Raiffeisen Bank), Laurențiu Ciocîrlan (Raiffeisen Bank).

Cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est

Alro Slatina este nu numai cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală și de Est ci și unul dintre cei mai mari integrați pe verticală din Europa, după capacitate.

Compania este evaluată la peste 1,02 miliarde de lei la Bursa de Valori București, de peste două ori mai puțin decât în noiembrie.

Poate produce 265.000 tone pe an, 35.000 de tone de aluminiu reciclat și cu o capacitate de 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat.

Are și facilități de procesare de 130.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extrudare.

Grupul Alro a obținut un profit brut de rezultat brut pozitiv de 493 milioane de lei în 2021, din afaceri  de 3,5 miliarde de lei (2,5 mld. lei în 2020).

Profitul net a scăzut dramatic, până la 26 de milioane de lei (335 mil. lei în 2020), din cauza scumpirii explozive a electricității, care a și dus la închiderea a 3 hale de electroliză.

Rezultatul operațional (EBIT) pentru 2021 este un profit de 228 milioane de lei, față de 400 milioane de lei, în 2020.