AcasăActualitateInterconectorul dintre gazoductele din Grecia și Bulgaria, ce va intra în România ...

Interconectorul dintre gazoductele din Grecia și Bulgaria, ce va intra în România  pe la Giurgiu,  va fi gata cel târziu până la sfârșitul anului…

Interconectorul dintre gazoductele din Grecia și Bulgaria,  ce ar putea intra în România  pe la Giurgiu,  va fi gata cel târziu până la sfârșitul anului și România va putea primi gaze naturale lichefiate din SUA, potrivit premierului Nicolae Ciucă.

Deschiderea interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria se va întâmpla în luna iunie, urmând ca, cel mai devreme, în octombrie, cel mai târziu către finele anului, (…) să avem posibilitatea să putem folosi gaz lichefiat care poate fi injectat prin terminalul de la Alexandroupolis”, a spus Nicolae Ciucă la DigiTV.

Întrebat dacă asta înseamnă că România va reuşi să folosească gaz lichefiat american, premierul a răspuns: „Sigur că da, în toamnă, sau cel mai târziu la sfârşitul acestui an”.

Finalizarea interconectorului dintre Grecia și Bulgaria, mult întârziată de partea bulgară, este un motiv de dispută dintre operatorii sistemelor de gaze dintre România și Bulgaria. România nu poate beneficia de gazele din zona caspică, venite prin gazoductul Transanatolian TANAP.

În plus, gazoductul pan-european BRUA este practic inutil, cel puțin până când vor fi pompate primele volume semnificative din Marea Neagră.

Exploatarea zăcământului Neptun Deep depinde de adoptarea de către Parlament a mult așteptatelor modificări ale Legii Offshore, eveniment pe care Nicolae Ciucă îl așteaptă într-o lună, „maxim două”.

Interconectorul Grecia- Bulgaria (IGB) este un gazoduct de 182 km dintre orașul grec Komotini de cel bulgar Stara Zagora. Acesta ar urma să aducă în Bulgaria între 3 și 5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, fie din Azerbaijan fie din Grecia  – gaze lichefiate (LNG), incșlusiv americane de la terminalul din Alexandroupolis. Proiectul a debutat acum 13 ani.

„România nu rămâne fără gaze”

„Cu toată responsabilitatea, nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz”, a explicat șeful executivului, care a amintit că România importă aproximativ 20 la sută din necesarul său de gaze, iar în perspectiva imediată acest necesar ar putea veni prin interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria.

Premierul a mai spus că proiectul „este esențial nu numai pentru noi, ci pentru tot ceea ce înseamnă proiecte viitoare în ceea ce privește circuitul gazelor atât pe coridorul vertical, cât şi pe coridorul pe care noi deja l-am realizat pe infrastructura BRUA, care poate de asemenea să ducă gaz pentru celelalte țări din centrul și estul Europei”.

Argument care nu i-a făcut pe bulgari să se grăbească, așa încât s-a speculat că ar prefera oun așlt traseu spre centrul Europei, cel al unui gazoduct prin Serbia spre Ungaria.

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
16.5 ° C
16.5 °
16.5 °
56 %
2.5kmh
97 %
joi
20 °
vin
23 °
sâm
26 °
Dum
27 °
lun
30 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!