Parlamentul și Consiliul European au convenit luni,18 iulie, adoptarea Regulamentului privind piețele digitale (DMA).

DMA va asigura condiții de concurență echitabile în domeniul digital, stabilind drepturi și norme clare pentru platformele online mari („controlorii de acces”). Reglementarea pieței digitale la nivelul UE are scopul de a crea un mediu digital echitabil și competitiv, permițând întreprinderilor mici si mijlocii și consumatorilor să beneficieze de oportunitățile din mediul digital.

Astfel, platformele online mari vor trebui:

« să se asigure că dezabonarea de la serviciile de platformă esențiale este la fel de ușoară ca și abonarea.

« să se asigure că funcționalitățile de bază ale serviciilor de mesagerie instantanee sunt interoperabile, adică permit utilizatorilor să facă schimb de mesaje, să trimită mesaje vocale sau fișiere de la o aplicație de mesagerie la alta.

« să ofere utilizatorilor comerciali acces la datele lor privind performanța de marketing sau de publicitate pe platformă.

« să informeze Comisia Europeană cu privire la achizițiile și fuziunile pe care le realizează.

De asemenea, platformele online mari nu vor mai putea:

« să își clasifice propriile produse sau servicii într-o poziție mai bună decât cele ale altor participanți pe piață (autofavorizare)

« să preinstaleze anumite aplicații sau software-uri sau să împiedice utilizatorii să dezinstaleze cu ușurință aceste aplicații sau software-uri

« să impună ca cele mai importante software-uri (de exemplu, browsere web) să fie instalate în mod implicit la instalarea sistemului de operare.

« să împiedice dezvoltatorii să utilizeze platforme de plată ale terților pentru vânzarea de aplicații.

« să reutilizeze datele cu caracter personal colectate în timpul prestării unui serviciu în scopul prestării altui serviciu.

 În cazul în care un controlor de acces încalcă normele prevăzute în DMA, acesta riscă o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri mondială totală. În cazul unor încălcări repetate, se poate aplica o amendă de până la 20% din cifra de afaceri mondială. În cazul în care un controlor de acces nu respectă DMA în mod sistematic Comisia Europeană poate impune măsuri corective comportamentale sau structurale”.

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte al PNL)