Pachete de servicii medicale diferențiate în funcție de contribuția la asigurările de sănătate – este o propunere lansată vineri de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. „În funcție de cât plătești pe CASS, să ai făcute mai multe variante, pachetul 1, pachet de bază, ai un alt venit la care se plătește CASS, deci implicit o contribuție mai mare, atunci ai al doilea pachet, cu alt tip de servicii, ăsta cred că e sistemul logic”, a afirmat vineri Eugen Teodorovici, potrivit Digi 24.

Ministrul Finanțelor nu a avansat niciun termen de la care s-ar putea aplica această propunere. 

Întrebat de jurnaliști dacă, în cazul în care această propunere s-ar concretiza, persoanele cu posibilități financiare reduse ar urma să beneficieze de mai puține servicii, Teodorovici a răspuns: „Bun, atunci lăsăm sistemul așa și plătim toți la fel, a venit replica lui Teodorovici. Dacă plătim diferit e normal să fie mai multe variante pachete de servicii pe care un contribuabil să le primească, nu e normal să fie asta abordarea?”

Reacțiile nu au încetat să apară  chiar  și în PSD privind pachetele de servicii diferențiate propuse de Teodorovici: Măsura duce la un sistem de sănătate discriminatoriu și intră în contradicție cu Constituția.

Propunerea ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici privind pachetele de servicii medicale diferențiate în funcție de contribuția la asigurările de sănătate sunt criticate de deputatul PSD Petre Florin Manole, el acuzând că măsura ar duce la accentuarea inegalității dintre săraci și bogați și la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu. De asemenea, deputatul PSD Gabriel Petrea a catalogat măsura ca fiind „complet inacceptabilă” și a spus că intră în contradicție cu Constituția României. Pe de altă parte, Corneliu Buicu spune că declarațiile ministrului au fost greșit înțelese și că la pachetul standard de servicii medicale se pot adăuga servicii suplimentare.

Petre Florin Manole susține că propunerea lui Teodorovici deschide un drum către o societate divizată și se întreabă dacă nu vom ajunge la școli separate pentru bogați și săraci.

”În primul rând, o astfel de măsură este greșită din perspectivă economică și socială. Ea conduce la accentuarea inegalității dintre săraci și bogați și la instituirea unui sistem de sănătate discriminatoriu. Deschidem un drum către o societate divizată. Unde vom ajunge; școli separate pentru bogați și săraci, străzi pe care circulă doar cei cu venituri mai mari pentru că, nu-i așa, contribuie mai mult?”, scrie pe Facebook, deputatul Florin Manole. 

Potrivit acestuia, în România a fost reglementată ocrotirea sănătății prin Constituție, iar ”Legea sănătății spune și ea că România are un sistem de servicii de sănătate bazat pe principiile echității, universalității și solidarității, nu pe principiul cenzitar”.

Manole mai spune că propunerea contravine principiilor de bază ale social-democrației.

(Jurnal)