Structura anului scolar se va modifica din nou! Anuntul vine de la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care anunță că elevilor li se pregăteste un an școlar cu 3 trimestre și 5 vacanțe!

Chiar daca este pe modelul deja cunoscut „avem discuții în acest sens cu experți și după ce strângem toate părerile vom decide” – declară ministrul Educațâiei. Este clar că dorinta acestuia este să se treacă de la doua semestre la 3 trimestre.

Decizia se va lua în luna martie, adică peste doar câteva săptămâni.

„Sigură este propunerea Ministerului Educatiei. Am zis că vom avea un proces de consultare și de dezbatere bazate pe ce aștept să primesc de la experți în științele educației, cu privire la modalitățile în care putem îmbina aceasta formă care se pliază perfect peste pedagogia modernă, module de învățare de 6-8 săptămâni, alternate cu săptămâni de repaus, care schimbare de formă trebuie să fie dublată de o schimbare de fond”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu la un post de televiziune.

De ce își dorește ministrul Educației să schimbe (din nou) structura anului școlar? Explicația a dat-o tot el, în aceeași emisiune TV.

„Este vorba de partea de evaluare. Azi am petrecut aproape toată ziua cu colegii care au competența în domeniu pentru a vedea ce putem face pentru standardizarea evaluării. Sunt câteva soluții pe care deja le-am identificat, avem nevoie și de alte soluții care să vină în paralel cu această formă de organizare, care, având 5 vacanțe, din care 3 sunt poziționate foarte clar, este vorba de vacanța sărbătorilor de iarnă, de sărbătorile pascale și de vacanța de vară, intercalate cu o săptămână de vacant în octombrie pentru toți elevii și o săptămână în februarie, pentru toți elevii. Deci, iată, 5 vacanțe.

Cele 3 trimestre ar putea să cuprindă și „Săptămâna altfel” și „Săptămâna verde”, în care elevii ies dintre pereții școlii și se dedică unor altfel de activități. Decizia va fi luată în luna martie și va fi puternic fundamentată”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

El consideră că din cauza structurii actuale, cu două semestre, au scăzut notele la evaluările naționale și a crescut abandonul scolar. „Am început cu semestre în 1998. Nu știu dacă e coincidență sau nu, dar de atunci, calitatea sistemului de învățământ a scăzut continuu, din păcate. Tot de atunci, am avut o rată de promovare mică la examenele naționale. Tot de atunci a început să crească și abandonul scolar, dar aștept analiza făcută de specialiști”,  a fost explicația dată de ministru. 

(Jurnal)