Mai sunt doar câteva ore până la închiderea Referendumului pentru redefinirea familiei și sunt déjà mulți care aruncă eșecul în spatele lui Liviu Dragnea , mare parte chiar membri ai PSD. Până la ora 16.00  merseseră la vot doar 15,21%  din numărul total de alegători. O parte dintre analiști și socilogi consider că refuzul de a se prezenta la vot pare a fi un vot de blam îndreptat împotriva lui Liviu Dragnea mai înainte de toate.

Județele fruntașe sunt Suceava, cu prezență de 23,8% și Dâmbovița, cu prezență de 21,46%, în vreme ce la coada clasamentului, județele cu cea mai redusă prezență sunt Covasna cu 6,47% și Harghita cu 8,36%.

Judeţe fruntaşe
– Dâmboviţa 17,03 %
– Bihor 15,99%
– Olt – 14,68%

– Botoşani 14,63%
– Mehedinţi 14,41% 

Românii au părut mai deciși să meargă la referendum duminică decât în prima zi de vot: prezența a urcat la 7,24% până la ora 10.00.

Spre deosebire de sâmbătă dimineața, când prezența de vot a fost de 0,97% până la ora 10.00, duminică prezența a fost de 1,52% în primele trei ore de vot.

În Capitală, prezența la vot a urcat la 7,31%, iar pe primul loc între județele active la vot a trecut Dâmbovița – 11,30%, urmat de Bihor – 10,39%, Dolj – 9,71% și Olt – 9,66%.

 Pe lângă adversitatea trezită de către liderul social democraților în rândul populației , o parte dintre aceștia manifestându-și suspiciunea crezând că este un nou șiretlic al lui Liviu Dragnea, mulți dintre cetățeni au reclamat faptul că nu au înțeles întrebările referendumului și nici semnificația votului ce urmau să îl dea, denunțând puținătatea formelor de informare în acest sens, mai ales în mediul rural.

Un alt lucru mai trebuie precizat, faptul că în cazul în care se va atinge procentul de 30% prezență la vot, important în cele din urmă este numărul voturilor ce legitimează intențiile acestui Referendum , adică numărul celor care vor răspunde cu Da la întrebarea ”Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”

De precizat că, în urma discuțiilor cu mai multe persoane  de vârsta a treia,  ieșite de la vot, acestea ne declarau că au pus ștampila pe NU, crezând că în felul acesta și-au declarat intoleranța față de căsătoria dintre persoane de același sex. Evidentă fiind în acest caz confuzia  creată de modul cum a fost conceput textul întrebării.  

(Jurnal)