Deputatul Maria Gabriela Horga, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, din Camera Deputaților: ”Prelungirea programului IMM Invest este crucială pentru economie”

0
125

Promovarea în regim de urgență a legislației privind prelungirea sprijinului pentru IMM-uri este de o importanță deosebită, atrage atenția deputatul liberal Maria Gabriela HORGA.

 Ordonanța menită să ajute IMM-urile să treacă prin criza financiară se află pe circuitul de avizare la unele ministere , urmând să fie adoptată de Guvern. Conform declarațiilor Deputatului de Giurgiu, ”toate datele arată că programul a avut succes în 2020 și decizia de continuare trebuie luată rapid.”

Maria Gabriela HORGA a  adresat, atât  Ministerului Economiei cât și Ministerului de Finanțe, o întrebare referitoare la stadiul pregătirii proiectului de Ordonanță pentru modificarea și completarea OUG nr.110/2017, precum și pentru modificarea și completarea ”Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor” în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

”Din răspunsul primit de la Ministerul Finanțelor reiese că proiectul de ordonanță de urgență pentru prelungirea sprijinului a fost inițiat pe 29 Decembrie și se află pe circuitul de avizare la unele ministere de la sfârșitul anului trecut. Este posibil ca până la începutul lunii martie Ordonanța de Urgență să fie adoptată în Guvern.

Prelungirea programelor IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing și adoptarea Agro IMM Invest este așteptată pentru 2021” – preciza Deputatul PNL, de Giurgiu.

Parlamentarul Maria Gabriela Horga a lucrat la implementarea acestei măsuri pentru menținerea creditării, în 2020, în perioada când ocupa funcția de  secretar de stat  la Cancelaria prim-ministrului,  având atribuţii în domeniile fiscalităţii, finanţelor publice, economiei și mediului de afaceri.

”Atunci când economia se confruntă cu probleme, lichiditatea companiilor este crucială pentru continuarea activității și pentru locurile de muncă. Guvernul #PNL a asigurat în 2020 acces la finanțare rapidă și ieftină, credite cu dobândă zero în primele 8 luni, cu garanția statului, fără alte garanții suplimentare pentru aprox. 27.000 IMM-uri. Au fost acordate doar anul trecut credite prin IMM Invest de peste 17 miliarde lei. În acest fel, Guvernul a salvat afaceri și locuri de muncă ”– scria Maria Gabriela HORGA, într-o postare , pe pagina sa de Facebook.

”Comisia Europeană a apreciat eficiența acestor programe la nivelul statelor membre și a anunțat ca va adopta o nouă prelungire a Cadrului temporar pentru acordarea ajutoarelor de stat pentru companiile afectate de pandemia Covid-19 până la 31 decembrie 2021 și vor fi mărite plafoanele ajutorului de stat.  Prelungirea și modificarea schemei de ajutor de stat pentru continuarea IMM Invest este aprobată de Comisia Europeană din 23 Decembrie 2020, iar Cadrul Temporar este deja aplicabil până la 30 Iunie 2021, urmând Comisia să îl prelungească pentru tot anul 2021”, a mai explicat  Deputatul de Giurgiu.

”Cu alte cuvinte, avem undă verde pentru a continua pe aceeași linie. Măsurile de sprijin pentru economie, sub forma unor programe de creditare cu garanții de stat, precum IMM Invest, Agro Invest, IMM Leasing sau IMM Factor, adoptate de Guvernul României în 2020, vor continua și în acest an și vor fi deschise pentru noi beneficiari, cel puțin până la 31 decembrie 2021.

De asemenea, este important ca beneficiarii să poată accesa, cât mai repede, subprogramul Agro IMM-Invest. Subprogramul are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate IMM cu capitalizare de piaţă medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.  Beneficiarii eligibili sunt întreprinderile mici şi mijlocii și întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar ”- a  menționat Maria Gabriela HORGA.

”Mai mult – ne spunea vicepreședintele Comisiei de Buget Finanțe – valoarea ajutoarelor de stat acordate în cadrul IMM Invest în 2020 se ridică la cca. 350 mil. lei, iar în 2021 estimăm că ajutorul de stat plătit pentru măsura va avea un impact bugetar de aproape 600 milioane lei. Ajutorul de stat acordat pentru subvenționarea dobânzilor de către stat, în sumă de 1 mld. lei va putea fi inclus spre decontare din PNRR, fiind o solicitare eligibilă ”– a mai adăugat Deputatul de Giurgiu.

 (Jurnal)