Deși activitatea Direcției Județene de Sport și Tineret Giurgiu este întreruptă, directorul instituției este optimist, așteptând bugetul pentru a demara activitatea…

0
589

La momentul de față activitatea Direcției județene  de Sport și Tineret  Giurgiu este paralizată din cauza Pandemiei, după cum ne declara cel care a preluat conducerea instituției, Silviu Hroniade, după plecarea lui Mirel Marin.

Referindu-se la activitatea sportivă în cluburi și asociațiile sportive din Municipiu și județ, directorul DJST ne spunea că este extrem de dificilă, ținând cont că în general pentru desfășurarea competițiilor este nevoie ca toți sportivii să își facă mai întâi testele Covid.

În toată această perioadă, dincolo de latura sportivă, pentru tineret  am organizat , în cursul anului trecut , cursuri on line pe variate domenii, de la anteprenoriat, la cele cu caracter  cultural, sau de formatori. La momentul acesta, ca peste tot, se așteaptă bugetul pentru a putea derula proiectele aflate în așteptare, mă refer la concursurile locale și celelalte acțiuni ce sunt planificate pentru acest an – ne spunea directorul DJST.

El ne mai spunea că până la finalul anului trecut, performanțele nu au lipsit,  mai ales în câteva sporturi în care tinerii giurgiuveni și-au câștigat deja notorietatea, cum ar fi cel de arte marțiale, meritul fiind  nu numai al sportivilor ci și al antrenorilor Ion Chelu, Florin Antonescu  sau Ionuț Mitrea.

Atletismul este iarăși un sport în care am avut performeri, datorită antrenorilor Cezar Bone, Viorica Țigău sau George Soare, ultimii doi  de la CSM. Nu pot omite , la tenis de masă , efortul antrenorului Corbu Anghel atât în divizia A cât și în superligă de unde a trebuit să se retragă… ne spunea Silviu Hroniade.

Costurile rămân în continuare destul de mari pentru noi…este vorba despre transportul sportivilor, cazarea lor, masa și mai ales echipamentul. De fiecare dată suntem obligați să căutăm prețul cel mai mic. Sunt unele materiale și echipamente de care pur și simplu nu te poți apropia din cauza prețurilor.

Inventariind sporturile ce mai țin în viață activitatea sportivă din județ și respectiv din Municipiu, directorul Direcției ne spunea:

La Joiția avem niște copii de până în 14,15 ani, care readuc speranțele  de resuscitare a rugby-ului în județ. Un om inimos de acolo, de câțiva ani îi învață acolo, pe acești copii,  abc-ul acestui sport bărbătesc. Trebuie însă menționat, întorcându-ne la cheltuielile Direcției, la practicanții acestui sport cărora le trebuie echipamente de calitate… În acest sport nu poți să te joci și să le iei un echipament prost căci în 10 minute este rupt… Evident că efortul nu este în zadar și că există speranța ca ulterior acești tineri să evolueze la cluburi divizionare din București și din țară.

Directorul Hroniade ne-a vorbit și despre sportivii din Clubul  de TIR al CSM,  cu rezultate notabile la nivel național, dar și de lipsurile din domeniu.

Regret  faptul faptul că în afara celei de la Stadionul ”Marin Anastasovici”, Municipiul nu mai deține o altă bază sportivă, terenurile din curtea școlilor fiind folosite în general pentru antrenamentul copiilor, deocamdată sălile de sport fiind închise desfășurării de competiții și acțiuni sportive.

Există însă perspective pentru revigorarea activității sportive…O secție de handbal ar putea fi înființată din nou în oraș, din câte am auzit. La box am avut doi copii foarte talentați de la  Clubul CSM, ce au devenit între timp campioni naționali. Anul trecut, chiar când începea Pandemia, competiția s-a ținut la Giurgiu, dar a fost întreruptă din păcate, tocmai  la finale, de măsurile ce au trebuit  luate.

Dezbătând subiectul legat de locurile în care tinerii ar putea organiza activități sportive și desfășura competiții , am ajuns și la la o estinație  omisă  nejustificat, în ultimii ani, de la astfel de acțiuni, este vorba despre  Tabăra de la Bălănoaia.

Din nefericire ea a fost abandonată după ce a fost preluată de Primăria Giurgiu. Din păcate, de la an la an, din cauza greutăților financiare s-a renunțat la desfășurarea unor competiții care atrăgeau tineri din toată țara, dar   și foarte mulți spectatori. Poate lucrurile acestea vor reîncepe însă atunci când lucrurile se vor mai liniști.

În privința Bugetului pentru sport , anul acesta el este mai mare cu 3%, dar va trebui să luăm în calcul că o parte substanțială din acest buget va merge către Federație, pentru Campionatul European și Olimpiadă, competiții ce se vor ține în acest an.

Directorul Direcției ne mai spunea că la acest moment, cu cei 7 salariați reușește să se descurce deși întâmpină greutăți atunci când vine vorba despre deplasările în județ.

În privința părinților ce doresc să își înscrie copiii la o anumită disciplină sportivă, directorul Sorin Hroniade ne spunea că solicitările se fac direct la cluburi sau asociații sportive, dar și la DJST Giurgiu unde aceștia pot  primi și o serie de îndrumări orientative, în funcție de vârsta tinerilor și dorința lor pentru anumite discipline sportive. Cu promisiunea că vom reveni imediat ce activitățile sportive vor reîncepe ne-am despărțit de directorul DJTS Giurgiu, care, așa cum ne mărturisea, în ciuda contextului social actual privește cu mult optimism următoarea perioadă.

(Florian Tincu)