Scăderea TVA de la 1 noiembrie pentru mai multe tipuri de afaceri va avea efecte benefice, prin reducerea evaziunii şi micşorarea preţurilor.

De la 1 noiembrie vor putea aplica cota redusă de TVA de 5% activităţile de restaurant şi catering, cazarea în hoteluri şi facilităţi similare, sălile de fitness, precum şi accesul în parcuri de distracţii şi parcuri recreative. Ordonanţa de urgenţă care cuprinde şi aceste noutăţi a fost adoptată în şedinţa de guvern din 4 octombrie. În ceea ce priveşte turismul local, ANAF se confruntă, în ultimii ani, cu un nivel crescut al evaziunii fiscale. Măsura privind reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru serviciile din industria ospitalităţii ar trebui să reprezinte un stimulent pentru aducerea la suprafaţă a veniturilor nedeclarate şi, prin urmare, plata TVA de către agenţii economici. Sunt voci însă care susțin că în urma acestei măasuri vor apărea şi discriminări între unităţile de alimentaţie publică, după cum spune Adrian Teampău, partener asociat la Divizia Impozite indirecte, EY România. În același timp deși cota se reduce, urmând ca o pizza livrată la domiciliu să aibă TVA 9%, în timp ce o pizza la restaurant doar 5%, cu siguranță pizza se va cumpăra la același preț ca și până acum , după un obicei binecunoscut la români.

(Jurnal)