Vorbind despre ultimele focare de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul judeţului nostru (Mihai Bravu, Comana şi Budeni), Adriana Puţaru, prefectul judeţului menţiona, recent, un aspect ce trebuie reţinut: în exploataţiile respective se creşteau un număr mare de porci, nu pentru consum, ci pentru vânzare, ştiut fiind că localităţile menţionate sunt cunoscute ca fiind zone în care se ştie că porcii sunt crescuţi pentru comercializare.
Ce este mai grav, spunea prefectul judeţului, este că cei în curţile cărora s-au depistat focare de pestă porcină au deţinut, odinioară, funcţia de tehnicieni veterinari! Aceştia, culmea, chiar dacă nu mai aveau acest drept, au continuat să profeseze, clandestin! Acest lucru duce la concluzia certă că ei au contribuit la răspândirea virusului.
„Posesorii de porci nu numai că şi-au expus animalele proprii la acest virus ucigător, dar au şi adus pesta în propriile curţi, prin acceptarea ca aceşti foşti tehnicieni veterinari să utilizeze instrumentar nesterilizat. Mai mult, aceşti tehnicieni, prin mersul din casă în casă, au răspândit şi mai repede virusul pestei porcine africane. Din acest motiv, au fost formulate, deja, plângeri penale contra acestor persoane”, spunea prefectul judeţului.
Mai mult, la acest moment se pare că mai există o suspiciune şi la Adunaţii Copăceni, unde, culmea!, proprietar de animale este tot un tehnician veterinar care, în afară de gospodăria ştiută, ar mai avea încă alte două asemenea crescătorii de porci.
În concluzie, spunea prefectul judeţului, pesta este răspândită de oameni, iar comportamentul celor amintiţi face ca măsurile de dezinfecţie să fie inutile. Mai grav este, spunea prefectul, faptul că acest virus este răspândit, cel puţin la nivelul judeţului Giurgiu, de către persoane despre care se ştie că au pregătire veterinară de specialitate.
Prezent la discuţie, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu, Liviu Florescu, preciza, la rândul său:
„Aceşti oameni au considerat că ei pot să meargă în gospodăriile cetăţenilor pentru a face tratamente, în locul medicilor veterinari concesionari. Ce este îngrijorător este că o parte a cadavrelor porcilor prezentau plăgi recente de castrare, ceea ce denotă faptul că au executat aceste intervenţii în ciuda interdicţiilor pe care noi le-am dat la nivelul întregului judeţ”, mai spunea Liviu Florescu.
- Armata, chemată în ajutor
Tot în aceeaşi intervenţie, s-a menţionat faptul că Instituţia Prefectului Giurgiu a solicitat sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, astfel că un număr de 20 de soldaţi vor fi puşi la dispoziţie pentru a ajuta autorităţile judeţene la punerea în aplicare a măsurilor ce urmează a fi luate.
- Este, sau nu, ministrul Daea supărat pe conducerea Prefecturii Giurgiu?
Cu puţin timp în urmă, în cadrul unei recente vizite inopinate la Giurgiu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-ar fi arătat nemulţumit de situaţia din teren, de la nivelul judeţului Giurgiu. Mai mult, acelaşi ministru ar fi precizat că este total dezamăgit de ceea ce a găsit la nivelul Prefecturii, dar şi al DSVSA-ului din judeţul nostru. Mare parte a publicaţiilor locale au preluat aceste afirmaţii ale lui Daea. Parcă vrând să infirme, cumva, cele apărute în spaţiul public, în cadrul aceleiaşi discuţii, prefectul Adriana Puţaru spunea că, de curând, ar fi primit un telefon de la cabinetul ministrului Agriculturii, la celălalt capăt al firului fiind chiar Petre Daea. Acesta, spunea prefectul judeţului, a asigurat-o de tot sprijinul, permanent, în gestionarea situaţiei din judeţ.
- Ce trebuie făcut pentru a stopa răspândirea pestei porcine africane?
În afară de evitarea transportului de animale dintr-o zonă în alta, autorităţile judeţene mai au o serie de recomandări pentru crescătorii de porci din Giurgiu, cea mai importantă fiind evitarea aruncării la întâmplare a apei rezultate din decongelarea unor bucăţi de carne care ar fi putut proveni de la un porc infestat cu PPA.
„Orice fragment de carne sau de os care provine dintr-un animal infestat, care a pătruns într-o gospodărie unde nu a existat virusul, constituie o sursă sigură de răspândire a virusului pestei porcine africane”, mai spun autorităţile.
(Jurnal)