Gustavo Chinchilla, şeful Interpol Costa Rica, a vorbit, miercuri seară, despre situaţiile Elenei Udrea şi Alinei Bica, arestate în ţara din America de Nord miercurea trecută.

Omul care reprezintă autorităţile costaricane susţine că primele contacte cu Alina Bica au avut loc cu patru luni înaintea arestării, iar de atunci s-a ţinut legătura cu fosta şefă a DIICOT prin intermediul avocaţilor:

„Într-o audienţă, doamna Alina Bica s-a prezentat la biroul Interpol însoţită de consilierii săi legali, într-un mod foarte politicos. La acel moment nu ne-a oferit locaţia, dar am păstrat contactul cu avocaţii ei, care ne-au lăsat date de contact”, a declarat Chinchilla, pentru Antena 3.

În schimb, Elena Udrea nu a avut niciun fel de legătură cu autorităţile costaricane, dar numele fostului ministru a fost pomenit tot în discuţiile cu avocaţii Alinei Bica. Chinchilla i-a transmis indirect fostei blonde de la Cotroceni că ar fi timpul să se predea, dar Udrea nu a ţinut cont şi aşa a ajuns să fie încătuşată în plină stradă, pe 3 octombrie:

„Cu doamna Elena Udrea nu am avut niciun tip de contact, niciun tip de abordare. Imediat după reţinerea doamnei Elena, unul dintre avocaţii doamnei Alina Bica ne-a contactat şi eu i-am spus că era timpul să se predea, că cel mai bine era să se prezinte singură la Tribunalul Penal din San Jose. Dar el mi-a spus că urma să vorbească cu doamna Bica şi că apoi ne va contacta din nou. Totuşi, procedura judiciară nu se poate pune pe stand by, trebuie urmată”, a mai declarat şeful Interpolului costarican.

Întrebat de ce Udrea şi Bica au fost reţinute abia pe 3 octombrie, deşi exista încă de pe 21 august o rezoluţie a unui judecător penal pentru reţinere, Chinchilla a transmis că s-a aşteptat momentul oportun:

„La biroul nostru încercăm să găsim cel mai bun moment să efectuăm arestarea şi în acest sens lucrăm la fiecare caz în parte, iar în cazul celor două doamne ni s-a părut că atunci este momentul oportun pentru arestare”.

Reţinute pe 3 octombrie de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica, Elena Udrea şi Alina Bica se află în închisoare de miercurea trecută, fiind arestate preventiv pentru 60 de zile. Ambele au depus recurs.