De 3 ori mai mulți giurgiuveni au apelat anul acesta la serviciile de plăți on-line către DITL Giurgiu, față de anul 2020!

0
176

 

Ca de fiecare dată când am dorit să  aflăm care este evoluția încasărilor taxelor și impozitelor, din partea cetățenilor  Municipiului Giurgiu, am apelat și de data aceasta  la  directorul Direcției de Taxe și Impozite Locale, Laurențiu Țintea.

Întrebat  câți giurgiuveni au profitat de facilitățile fiscale până la această dată, directorul DITL  Giurgiu, Laurențiu Țintea, ne-a spus: „Pentru plata impozitelor pe proprietate, când vorbim de facilități fiscale, de regulă ne referim la acele avantaje pe care deținătorii de proprietăți (case, terenuri, auto) îl au dacă își achită dările într-o perioadă de timp dată.

Această perioadă a fost 1 ianuarie – 31 martie, iar dacă am face o analiză a numărului celor care au beneficiat de acest ajutor, putem spune că din totalul celor 33.000 de proprietari, cam 21.000 optează pentru plata integrală a datoriilor până la 31 martie, deci aleg să beneficieze de aceea bonificație de 10% stabilită de Consiliul Local Giurgiu.

O altă parte mai mică agreează varianta plății în 2 tranșe egale, anuale, dar fără aceea reducere de 10%, aici vorbim de 2-3.000 de contribuabili.

Totodată directorul Țintea ne-a precizat ce se întâmplă cu cei care nu-și plătesc dările locale.

Restul de circa 9.000 – 10.000 de contribuabili ”intră” anual, să spunem așa, în procedura de executare silită –  sunt notificați, somați, în unele cazuri se ajunge la popriri de venituri sau sume din conturile bancare, iar în cazuri extreme se ajunge la sechestre asiguratorii sau chiar măsuri pentru valorificarea bunurilor în vederea stingerii debitelor la bugetul local!

Am dorit totodată să aflăm cât de eficientă este plata  contribuțiilor prin online.

Dacă ne gândim că prin această modalitate, scutești foarte mult timp și bani cu deplasarea la ghișeele oricărei instituții, atunci este în mod evident o opțiune de luat în calcul de cetățeni – ne spunea Laurențiu Țintea .  Însă realitatea nu e mereu în asentimentul nostru. Suntem încă departe de o folosire intensivă a noilor tehnologii în relația cu administrația publică, însă ce este îmbucurător, este că numărul celor care încep să realizeze aceste avantaje crește  ușor, ușor de la un an la altul.

În 2021 aproape de 3 ori mai mulți giurgiuveni au apelat la serviciile de plăți on-line când vine vorba de plata impozitelor și a taxelor locale.

În primele 6 luni ale lui 2019 aproape 900 de giurgiuveni se încumetau să plătească on-line taxe și impozite către bugetul local, iar în 2021, pe același interval de timp, adică primele 6 luni, circa 2500 de giurgiuveni foloseau mijloacele de plată on-line.

Și în privința sumelor plătite se înregistrează o creștere, semnificativă, sumele practic triplându-se, de la 228.916,47 lei în 2019, la 731.052,31 lei în 2021.

E o creștere frumoasă, dar mai e mult până departe, dacă ne gândim că noi încasăm anual circa 30 – 35 milioane lei – ne-a mai declarat directorul general al DITL

La finalul vizitei noastre informale la sediul DITL Giurgiu, am încercat să aflăm cum a afectat pandemia încasările taxelor și impozitelor de la cetățenii Municipiului.

Ca peste tot în țară, oamenii au fost mai prudenți cu cheltuielile dedicate impozitelor și taxelor – ne-a spus directorul Țintea.  

Au fost mai receptivi la facilități, ca de altfel la orice avantaj fiscal care ar fi venit din partea statului. Ăsta este și motivul pentru care, atât în 2020 cât și în 2021, oamenii au preferat să achite mai repede și să beneficieze de facilități. Sesizăm o ușoară creștere de 1.000 – 1.500 de contribuabili care s-au străduit să achite mai repede, decât în anii premergători pandemiei – a conchis Laurențiu Țintea căruia i-am mulțumit , amintindu-i, totodată, că vom reveni curând și cu alte întrebări de interes pentru cetățenii giurgiuveni.

(Jurnal)