Comisia Europeană propune o derogare temporară de la anumite reguli ale Politicii Agricole Comune pentru a crește producția de cereale.

Derogarea vizează regulile referitoare la rotaţia culturilor şi menţinerea unor elemente neproductive pe terenurile arabile.

Această măsură vizează majorarea capacității UE de producție a cerealelor. O suprafaţă de 1,5 milioane de hectare va putea fi reintrodusă în producţia de cereale comparativ cu situaţia actuală, potrivit estimărilor Comisiei Europene. Impactul final va depinde de alegerile făcute de statele membre şi de fermieri.

Propunerea a fost făcută ca urmare a unei solicitări din partea statelor membre UE. Propunerea Comisiei Europene va fi trimisă statelor membre înainte de a fi adoptată în mod oficial.

Fiecare tonă de cereale produsă în Uniune va contribui la creşterea securităţii alimentare la nivel mondial.

Sistemul alimentar mondial se confruntă cu riscuri și incertitudini puternice, în special din cauza războiului din Ucraina, unde, în viitorul apropiat, pot apărea și probleme legate de securitatea alimentară.

Comisia Europeană a răspuns cu o serie de inițiative, inclusiv folosirea rezervelor agricole pentru criză pentru a atenua dificultățile cu care se confruntă fermierii europeni.”

(Dan Motreanu- europarlamentar liberal și vicepreședinte PNL)