„Ministerul #Agriculturii continuă #lupta cu efectele secetei pedologice! Se lucrează intens şi contracronometru, iar printre #măsurile luate se numără:

– Implementarea programului de creditare „De trei ori subvenţia”

– S-a solicitat aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea #avansului pentru plățile directe la un nivel de 70% și 85%, pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022;

– S-au prevăzut #investiții noi în infrastructura secundară de irigații din fonduri europene, în valoare de 400 milioane de euro, prin Planul Național Strategic 2023-2027

– Este în consultare publică Hotărârea de Guvern privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de #irigații şi a infrastructurii de desecare și drenaj din România

– Au fost constituite #grupuri de lucru pentru elaborarea unui ghid de bune practici care să indice tehnologii şi soiuri adaptate la noile condiții climatice, dar şi pentru gestionarea #efectelor produse de schimbările climatice.

Şi la nivelul judeţului #Giurgiu, până pe 21 iulie, au fost raportate peste 5.100 de hectare afectate de seceta pedologică.

Au cerut sprijin #fermieri din Putineiu, Izvoarele, Stăneşti, Gogoşari, municipiul Giurgiu şi Frăteşti, culturile afectate fiind: porumb, porumb zaharat, floarea soarelui, grâu, orz, orzoaică, triticale, mazăre, lucernă, rapiță, soia.

În acest moment, este în plină desfășurare acțiunea de #constatare și de evaluare a pagubelor la culturile agricole din județ de către membrii celor patru comisii, numite, prin Ordin, de către prefectul judeţului Giurgiu”.

(Cristina Elena DINU- deputat PSD Giurgiu)