AcasăActualitateCriza de paturi și de personal medical de specialitate se resimte acut...

Criza de paturi și de personal medical de specialitate se resimte acut în Spitalul de Urgență Giurgiu. Ce spune managerul SJU…

Distribuţia inegală a paturilor de spital pe judeţe, dar şi absenţa unor echipamente cât şi a personalului medical calificat,  necesar pentru a asigura efectuarea unor investigaţii sau proceduri forţează pacienţii să plece către clinici din București sau din alte judeţe din țară, spre spitale care le pot asigura servicii medicale de calitate.

Bucureştiul ocupă primul loc pe listă, după indicatorul paturi la mia de locuitori (11 paturi în spitale publice la mia de locuitori), urmat de Cluj cu nouă paturi la mia de locuitori. La polul opus se află judeţele Tulcea, Vrancea, Ialomiţa şi Giurgiu, cu trei sau patru paturi la mia de locuitori.

Oraşele dezvoltate dispun de mai multe paturi în spitalele publice, dar în acelaşi timp, au dotări adecvate şi personal calificat pe toate secţiile.

Peste 60% din pacienţii care ajung la spitalul de pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti vin din afara oraşului, în special din Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa. Astfel pacienţii giurgiuveni sunt forţaţi să se deplaseze zeci de kilometri pentru a beneficia de proceduri de diagnostic şi tratament.

Sistemul public de sănătate suferă de mai multe probleme, una dintre acestea fiind distribuţia inegală a paturilor, la fel ca distribuţia inegală a medicilor. Aceste paturi trebuie să aibă şi dotările necesare. Patul simplu, fără dotări, nu poate să fie considerat act medical”, declara Laszlo Lorenzovici, consultant în cadrul companiei Hospital Consulting.

La rândul ei, managerul Spitalului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, spunea că „ar fi nevoie de o reformă în sănătate, care să înceapă cu asigurarea nevoii medicale primare a comunităţii”.

În România la această oră sunt 368 de spitale de stat, cu o capacitate de 125.000 de paturi, în care se internau aproape 4,3 milioane de pacienţi în 2019, potrivit insse.ro.

Întrebat dacă sunt promisiuni de construire sau suplimentare a numărului de paturi la nivelul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, managerul acestuia, Dragoș CHIVU ne-a precizat:

La nivelul județului Giurgiu există un număr de 683 de paturi, atât în sistem de stat, cât și privat. Numărul paturilor se revizuiește o dată la 3 ani din ordinul ministrului Sănătății prin hotărâre a Guvernului României. Astfel, numărul paturilor la nivelul județului nu va suferi vreo modificare până în anul 2022”.

Vom mai vorbi cu siguranță despre acest subiect, mai ales că la Giurgiu (și nu numai), este nevoie acută de personal medical specializat, mai ales în cazul în care se va mări numărul de paturi în spitalele din județ.

(Ana Magheru)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
15.6 ° C
15.6 °
15.6 °
61 %
5.2kmh
100 %
lun
21 °
mar
25 °
mie
26 °
joi
28 °
vin
22 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com