AcasăActualitateCoșoi Stelea, fost director al Direcției Agricole Județene Giurgiu, trimis în judecată...

Coșoi Stelea, fost director al Direcției Agricole Județene Giurgiu, trimis în judecată pentru lovirea primarului comunei Izvoarele, poate fi suspendat din funcția de consilier superior!?

Un dosar penal  ne-a atras  atenția, zilele trecute, protagoniști fiind primarul  Comunei Izvoarele, județul Giurgiu, Cazacu Silviu  Marius, ca parte vătămată  și Coșoi Stelea, fost director la Direcția Agricolă Județeană Giurgiu, în perioada 2018- 2019, actual funcționar public într-o instituție a statului, în calitate de inculpat. Totodată au fost voci care ne-au atenționat de faptul că acest caz naște o serie de  suspiciuni asupra funcției pe care o ocupă inculpatul.

Infracțiunea pentru  care  a fost cercetat și  trimis în judecată Coșoi Stelea  este cea de ultraj, așa cum este inserat și pe portalul Judecătoriei Giurgiu.

Instanța competentă să soluționeze cauza penală în primă instanță.

Materie:   Penal

Obiect:     ultrajul (art.257 NCP)

Stadiu procesual:     Fond

Părţi

Nume Calitate parte

COŞOI STELEA  –   Inculpat

CAZACU SILVIU MARIUS   –  Parte vătămată

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei la data de 01.07.2024, urmând  ca inculpatul să fie audiat de către  judecătorul de cameră preliminară, care  are rolul de a verifica legalitatea trimiterii în judecată dispuse de procuror și de a  verifica legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală.

Din surse demne de încredere am aflat că  există suspiciuni rezonabile că  inculpatul l-ar fi agresat  pe primarul comunei Izvoarele, care  a depus plângere penală. Se pare că inculpatul ar fi  fost până recent sub control judiciar, iar acum, așa cum demonstrează și dosarul,  este trimis în judecată. De precizat faptul că „Ultrajul”  este, așa cum precizam anterior,  infracțiune, fiind prevăzută în art. 257, cităm:

(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte , ori omorul , săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.

Inculpatul, în cazul de față este funcționar public, ocupând funcția de consilier superior, ceea ce  dă o altă conotație dosarului, având în vedere atât calitatea părții vătămate, dar și calitatea inculpatului. Codul Administrativ, în  Art. 447, inserează clar însă obligațiile privind modul de conduită al unui funcționar public.

Conduita în relaţiile cu cetăţenii

(1) În relaţiile cu persoanele fizice şi cu reprezentanţii persoanelor juridice care se adresează autorităţii sau instituţiei publice, funcţionarii publici sunt obligaţi să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine, integritate morală şi profesională.

(2) Funcţionarii publici au obligaţia de a nu aduce atingere onoarei, reputaţiei, demnităţii, integrităţii fizice şi morale a persoanelor cu care intră în legătură în exercitarea funcţiei publice, prin:

a) întrebuinţarea unor expresii jignitoare;

b) acte sau fapte care pot afecta integritatea fizică sau psihică a oricărei persoane.

(3) Funcţionarii publici trebuie să adopte o atitudine imparţială şi justificată pentru rezolvarea legală, clară şi eficientă a problemelor cetăţenilor.

Fără a ne permite să facem vreun comentariu asupra fondului dosarului, întrucât orice persoană, până la emiterea unei sentințe, hotărâri definitive este  considerat nevinovat,  adresăm totuși o întrebare Instituției Prefectului Județului Giurgiu,  strict administrativă, ce ar putea limpezi situația de față și ar pune punct comentariilor de tot felul, apărute pe mediile de socializare, privind acest caz:

Există posibilitatea unei sancțiuni pentru încălcarea Statutului funcționarului public și implicit a  standardelor de integritate și probitate morală?  Se impune o eventuală măsură de suspendare a funcționarului ce are calitatea de inculpat, acesta fiind trimis în judecată pentru săvărșirea infracțiunii de ultraj?

 

(Jurnal)

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
64 %
1.8kmh
1 %
Dum
24 °
lun
37 °
mar
36 °
mie
38 °
joi
23 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com