Un studiu recent realizat în România  ne dă fiori: peste 220 de mii de copii din țara noastră încep să fumeze de la 13 ani, după cum arată arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cu toate că fumatul este strict interzis în şcoli şi în apropierea lor, în jurul unităţilor de învăţământ este plin de minori care fumează. Datele îngrijorătoare ne clasează pe locul 4 în Europa în ceea ce priveşte numărul de adolescenţi care cad în plasa acestei tentaţii mortale. Deseori elevii  care ies în pauză  pot fi văzuți cum se  îndreaptă spre zone ferite de ochii paznicilor,  la doar câţiva metri distanţă de unitatea de învăţământ. Ba uneori ei fumează alături de profesori . Potrivit regulamentului de ordine interioară, fumatul este strict interzis atât în incinta şcolii, cât şi în împrejurimi, iar conducerea stabileşte modul în care sunt pedepsiţi cei în culpă. Inspectorii școlari susțin că responsabilitatea ar reveni  în primul rând părinţilor, ulterior a şcolii, prin desfăşurarea de acţiuni de prevenţii.

La rândul ei Poliţia ar trebui să fie responsabilă cu verificarea acestor elevi pe care îi surprind fumând în afara unităţii de învăţământ. Lucrurile însă sunt departe de a se desfășura în acest mod.  Iată de ce – conform studiului OMS –   peste 220 de mii de copii au început să fumeze de la vârsta de 13 ani, iar efectele nicotinei sunt devastatoare mai ales pentru creierul, lor, aflat  în formare. În acest context, Vytenis Andriukaitis, comisar european pentru sănătate şi securitate alimentară declară :

Riscul este în primul rând să devină dependenţi, apoi să aibă probleme mentale, diferite tulburări, sunt predispuşi şi la probleme respiratorii, alergii şi chiar cancer. Este treaba Guvernului să introducă mai multe reguli, să restricţioneze accesul de a se cumpăra de la fiecare colţ.

Tentaţia este mare şi când vine vorba de produsele noi, cum sunt ţigările fără ardere, susțin reprezentanţii ONG-urilor, tot mai populare în rândul tinerilor. Totodată aceşti  tineri sunt expuşi de foarte mici la mesaje publicitare oriunde şi oricum, la promoţii, la sponsorizări cu ocazia  diverselor evenimente. Aceste circuite neurologice alterate de la 13 ani fac ca acești  copii să cadă în plasa altor dependențe.

O parte din vină aparţine şi guvernanţilor, crede preşedintele Kaus Iohannis, care a găzduit recent  un eveniment privind combaterea consumului de tutun și care constata: (…) Nu vedem campanii eficiente de informare menite să le explice oamenilor riscurile la care se expun.

În acest moment, la nivel european ne România se situează  pe locul 4 în ceea ce priveşte consumul de tutun în rândul adolescenţilor.

(Jurnal)