Ciprian Alexandru, Președintele USR Giurgiu: ”Legea avertizorului de integritate, în forma impusă de coaliția PSD -PNL- UDMR, slăbește considerabil protecția persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituțiile publice!”

0
278

 Săptămâna trecută,  Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de deputații USR și a stabilit că proiectul este constituțional în raport cu criticile formulate.

 USR și Consiliul Legislativ a formulat observații și recomandări în ceea ce privește lipsa de claritate , precizie și predictibilitate a Legii, lucruri care ”au fost ignorate” de partidele aflate la putere. Legea nu prevede explicit, concret și previzibil ce dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidența Legii avertizorilor, a indicat USR.  În sesizarea acestora  au fost invocate patru argumente de neconstituționalitate.

În legătură cu aceasta, USR a sesizat CCR pe motiv că ”forma impusă de coliția PSD -PNL- UDMR slăbește considerabil protecția persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituțiile publice și ridică obstacole considerabile în obținerea fondurilor din PNRR.

Solicitat să răspundă la întrebarea ”cine are interesul ca această Lege să nu treacă și de ce”, Președintele Organizației județene USR Giurgiu, Ciprian Alexandru, a precizat :

Legea avertizorului de integritate, în forma adoptată, este un reglaj fin al PSD – PNL către o imunitate a persoanelor ce comit ilegalități în instituțiile statului . Aici este miza majoră, chiar dacă legea se aplică și domeniului privat.

Tehnic vorbind este o cerință expresă a UE de care depinde accesarea fondurilor din PNRR.  România risca deja procedura de infringement din cauza întârzierii adoptării legii, astfel coaliția PNL- PSD a decis să o adopte foarte repede și exact așa cum nu trebuia.

Pe scurt, legea NU permite sesizarea unor acte ilegale dintr-o întreprindere sau autoritate locală, anonim…Asta înseamnă o descurajare majoră a celor care vor să sesizeze o acțiune sau faptă ilegală de teama repercusiunilor din partea șefilor.

Altă prevedere care inhibă sesizarea neregulilor este faptul că aceste fapte suspecte trebuiesc sesizate mai întâi în interiorul firmei/primăriei și mai apoi către autoritățile de control. Așadar, dacă vedeți că un director fură, trebuie să îi sesizați lui mai întâi acest lucru. E ridicol, dar așa consideră PSD – PNL că e normal.

Pe scurt, de ieri, nu va mai sesiza nimeni vreo fapta presupus ilegala de teama repercursiunilor din partea celui care chiar a comis-o.

În fiecare zi facem pași către o țară guvernată de hoție…Guvernarea PSD – PNL profită de catastrofa economică și socială în care ne-au băgat și mai trântesc câte o lege care ne îndepărtează de o justiție sănătoasă – a menționat președintele USR Giurgiu, Ciprian Alexandru.

(Jurnal)