Cu puțin timp în urmă, jurnalgiurgiuvean.ro publica un articol în care erau prezentate informații oarecum contradictorii, între ceea ce apărea pe site-ul DSVSA-ului giurgiuvean, și date furnizate de mai multe surse ale publicației noastre. Concret, pe site-ul DSVSA apăreau circa 300 de focare de pestă porcină africană, în timp ce, din cunoștințele noastre, există peste 400 asemenea focare.
La scurt timp, am primit un „drept la replică” al celor de la DSVSA, pe care îl redăm mai jos:
„Având în vedere articolul dumneavoastră din data de 05.11.2019 privind numărul de focare de pestă porcină africană, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu face următoarele precizări:
Numărul de focare din exploatațiile nonprofesionale este de 229
Numărul de focare din exploatațiile comerciale de tip A este de 3
Numărul de focare din exploatațiile comerciale (exploatații autorizate) este de 5
Numărul de cazuri de pestă porcină africană la mistreți este de 83 (200 morți și 88 vânați/uciși) în 13 fonduri de vânătoare.
Menționăm că numărul de focare (la porcii domestici) și de cazuri (la porcii mistreți) este notificat către Autoritatea Națională Santirară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care, la rîndul, ei transmite notificări către Comisia Europeană prin „Animal Disease Notification System” (Sistemul informatic de notificare a bolilor la nivelul Uniunii Europene).
Procedura de notificare a bolilor poate fi consultată pe site-ul ANSVSA (http://ansvsa.ro/wp-content/uploads/2017/06/PS-08-DSA-Notificare-boli.pdf)”, se arată în dreptul la replică.
Întrebarea care se pune, totuși, este următoarea: dacă lucrurile stau așa de bine, cum se face, totuși, că aproape de fiecare dată când se discută despre cazurile de Pestă Porcină Africană, județul Giurgiu și, implicit, DSVSA-ul giurgiuvean, sunt date drept „exemplu”, situându-se, mai mereu, în topul acestui clasament nedorit.
(Jurnal)