Una e pe site-ul DSVSA Giurgiu, alta este realitatea…

0
502

Ultima informare cu privire la situația Pestei Porcine Africane la Giurgiu, publicată pe site-ul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, datează din data de 29 octombrie 2019, când, conform documentului, „în județul Giurgiu, la data de 29.10.2019, evoluează 235 focare de PPA și 82 de cazuri de PPA la porcii mistreți în 13 fonduri de vânătoare.
În urma postării unui anunț pe un site, privind comercializarea unor porci de către un crescător din localitatea Stoenești, localitate unde s-a desfășurat uciderea preventivă a tututror porcilor din exploatații, reprezentanții D.S.V.S.A. Giurgiu s-au deplasat în gospodăria respectivă și au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 2400 lei. Proprietarul animalelor a declarat fals că nu deține animale la data efectuării uciderii preventive. Având în vedere acest lucru, D.S.V.S.A. Giurgiu va depune plângere penală. Animalele vor fi ucise fără acordare de despăgubiri.           
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, D.S.V.S.A. Giurgiu sau autorităţilor locale”.


Numai că, din informațiile noastre, realitatea pare a fi alta: numărul focarelor în care evoluează PPA este de 400. Acum, nu negăm faptul că este posibil ca și cei de la DSVSA să aibă, la rândul lor, aceeași statistică. Este, la fel de posibil, ca, într-o săptămână, de când datează ultima asemenea informare a DSVSA-ului, numărul să fi crescut…Dar să ții totuși „la dos” timp de o săptămână, informații importante pentru locuitorii județului și, mai ales, pentru crescătorii de porci, mai ales acum, în prag de Crăciun, când toată lumea va alerga după un „grăsun” (acolo unde s-ar mai putea cumpăra…) nu este un lucru demn de laudă! Dar, cu un purtător de cuvânt necunoscut sau „setat” pe „silence”, și cu lipsa transparenței în ceea ce privește controalele efectuate, dar și rezultatele acestora, ne întrebăm cine ar putea fi învinuit că îi bănuiește de rea-intenție pe cei de la DSVSA Giurgiu…
Dacă greșim noi, ne facem „mea culpa” anticipat, dar dacă greșesc autoritățile care ar trebui să informeze…atunci cine plătește?

(Jurnal)