Pe la Centrul de primiri în regim de urgență Giurgiu al Primăriei Giurgiu au trecut de la izbucnirea conflictului din Ucraina și până în prezent un număr de 92 de refugiați.

Șefa Serviciului Social al Direcției de Asistență Socială Giurgiu, Mariana Ducman, ne vorbea despre experiența neobișnuită și emoționantă prin care a trecut cu diversele grupuri pe care centrul le-a găzduit, dar și despre generozitatea fără margini a cetățenilor municipiului sau a firmelor care au sărit în sprijinul acestora.

Primeam de multe ori telefon în miez de noapte că avem familii care au nevoie de găzduire și trebuia să ne mobilizăm imediat”, ne declara Mariana Ducman.

Fie că au venit cu mașina personală până la Giurgiu sau au ajuns cu trenul și au fost preluați de la Gara de Nord ca în cazul a 13 refugiați din Irpin, sau mai rău, li s-a stricat microbuzul și a fost nevoie să fie preluați de la Bolintin, toți aceștia au fost cazați la Centrul de Primiri în Regim de Urgență Giurgiu al Primăriei Giurgiu.

Pe aceștia din urmă, i-am ajutat să-și repare mașina făcând o colectă de bani. Tot la oamenii de suflet am apelat și pentru a le face rost de bani de drum, pentru a le asigura masa caldă, a le face rost de haine de drum, sau chiar a sărbători pe unul dintre copiii ajunși aici, un băiat de 12 ani. Au fost cazuri în care cei mai mici dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale, transportându-i la Spitalul Județean Giurgiu pentru analize și medicație corespunzătoare”.

Deși majoritatea refugiaților a fost în treacăt pe la acest centru, au fost și cazuri în care aceștia au stat o perioadă mai mare de timp. Este vorba despre o mamă și băiatul ei de 18 ani, care au stat o lună de zile, perioadă în care nu doar aceștia doi, dar toți cei care au tranzitat centrul „au dat dovadă de un bun simț ieșit din comun, parcă nu voiau să deranjeze, erau umili, necreând nici un fel de probleme”.

„Lista celor cărora ar trebui să le mulțumim este mare și ar fi nedrept să-i enumăr doar pe unii dintre ei și să-i omit din greșeală pe alții, așa că mulțumirile le adresez tuturor în egală măsură.”, ne mai declara șefa Serviciului Social din cadrul DAS Giurgiu.

„Mulțumim asociaților și oamenilor de bine care au contribuit pentru a li se asigura tot confortul, dar și pentru ca aceștia să fie ajutați financiar în vederea continuării traseului pe care l-au stabilit din momentul în care au hotărât să fugă din calea războiului”.

În toată această perioadă de timp, Centrul de Primiri Urgențe s-a bucurat de donații nenumărate, nesperate am putea spune.

Am primit de la obiecte de uz personal, la mașini de spălat profesionale, la lenjerii de pat, pilote, perne, televizoare sau aspiratoare, la mochetă și multe altele. Concluzia care se trage din toate aceste donații primite din partea diverselor societăți comerciale, instituții, partide politice sau persoane fizice este că gradul de confort și condițiile de trai în centrul nostru s-a îmbunătățit radical” ne-a precizat Mariana Ducman.

Tot aceasta ne mai declara că la nivelul Direcției de Asistență Socială Giurgiu s-a înregistrat un număr de 2 cereri ale unor familii din municipiul Giurgiu care au solicitat să adăpostească persoane refugiate din Ucraina.

Trebuie știut că doritorii giurgiuveni care găzduiesc străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, pot depune cererile pentru a beneficia de decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea prevăzute la art.1 alin.(10) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2022.

Cererile se depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni, pentru luna precedentă.

Cererile depuse după termenul de 3 zile lucrătoare se vor soluționa în luna următoare.

Cererea va fi însoțită de:

  • declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea informațiilor cuprinse în cerere;

  • copia actului de identitate al solicitantului;

  • documente care să ateste dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele.

Totodată, solicitantul va preciza în cerere dacă optează pentru încasarea sumelor în numerar sau prin virament bancar.

De asemenea, tipizatele pot fi luate și de la Primărie, intrarea din șoseaua București (Cununii), în intervalul orar 08:00-16:30.

Datele sunt apoi centralizate şi trimise, în termen de 3 zile lucrătoare, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență care virează banii în conturile primăriilor.

(Ana Magheru)