Cel mai important eveniment creștinesc din Municipiu s-a consumat duminică, 29 mai, prin resfințirea Bisericii ”Buna Vestire”. Oaspete de cinste, Episcopul Giurgiului, care a susținut întregul ceremonial în fața a sute de oameni!

0
492

Astăzi, duminică, 29 mai, a avut loc probabil cel mai important eveniment de la începutul acestui an, pentru creștin ortodocșii giurgiuveni, după cum spunea ÎPS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, referindu-se la ceremonialul de resfințire a Bisericii ”Buna Vestire” (Grecească), cunoscută și ca Biserica Tinerilor, păstorită cu deosebit har de către preotul Tudor Georgian Bogdan.

Momentul s-a bucurat de prezența, așa cum precizam a Înalt Prea Sfințitului Părinte dr. Ambrozie, Episcop al Giurgiului, dar și de o serie de înalți ierarhi ai Bisericii din această cetate a  Giurgiului, cât și de prezența a sute de credincioși veniți nu numai din Municipiu, ci și din localitățile limitrofe județului (Dâmbovița, București, Teleorman…)

Așa cum scriam în materialul de sâmbătă, 28 mai, după momentul sfințirii, petrecut  în altarul Bisericii, procesiunea a continuat cu o scurtă cuvântare a IPS Ambrozie către credincioși, în care a creionat împrejurările în care Dumnezeu a hărăzit acest lăcaș de rugăciune în acest loc, pe malul Dunării, la Giurgiu, prin strădania unei comunități de negustori greci stabiliți aici la început de secol XIX.

Episcopul Ambrozie a mulțumit apoi preoților ce au slujit acest lăcaș de cult și îndeosebi părintelui Lucian Manicatide, prezent la ceremonial, deși aflat într-o stare precară de sănătate,  cel ce s-a îngrijit decenii la rând ca slujbele și sărbătorile creștinești  să se desfășoare la timpul lor, în continuare, în acest loc, deși Biserica se degradase mult de-a lungul timpului. Lucian Manicatide,  preotul care, în vremurile când puterile încă nu-l lăsaseră, venea zilnic la Biserică pedalând pe bicicletă, lucru ce i-a adus stima și respectul comunității întregi.

Acestuia din urmă, Episcopul Giurgiului i-a dăruit, ca semn de adâncă recunoștință, o icoană a Sf. Haralambie, sfânt  care a trăit peste 105  ani, ÎPS Ambrozie urându-i celui prezent să trăiască cel puțin tot atât cât Sf. Haralambie…

Totodată Episcopul Giurgiului i-a dăruit și o cruce, ca distincție, din partea Episcopiei, pe care să o poarte alături de crucea primită cu mulți ani în urmă din partea regretatului Patriarh Teoctist, dar și lângă cea primită din partea actualului Patriarh al României, ÎPF Daniel Ciobotea.

ÎPS Episcopul Giurgiu menționa faptul că  în 2010, când IPF Daniel a venit să sfințească catedrala, norii amenințau să rupă cerul în două, dar și atunci ca și astăzi soarele a ieșit în cele din urmă, luminând chipurile și sufletele celor prezenți.

Toate aceste momente amintite în rândurile de mai sus, au putut fi urmărite de mulțimea adunată în fața Bisericii ”Buna Vestire” pe un ecran uriaș amplasat pe o scenă pe care ulterior preoții și ÎPS Episcopul Giurgiului au susținut întregul ceremonial, împreună cu obișnuita  Liturghie.

Duminică, 29 mai, înăuntrul și în fața Bisericii ”Buna Vestire” din Giurgiu, s-au consumat  clipe de înaltă trăire creștinească. Un cuvânt de laudă merită și corul bisericesc ce a asigurat fundalul (cântat îngeresc), întregului ceremonial desfășurat de soborul de preoți prezenți, sub supraveghereea părintească, de înaltă vibrație spirituală a IPS Episcopul de Giurgiu, dr. Ambrozie.

De remarcat calitatea slujbei de duminică,  în care Episcopul Ambrozie a împletit versetele creștine în limba română cu cele în limba greacă, dovedindu-și încă o dată erudiția ce i-a adus și îi aduce în continuare nu numai prestigiul, respectul, dar și popularitatea în rândul credincioșilor.

Vă oferim alăturat o serie de imagini de la ceremonialul de duminică, 29 mai, cu speranța că în acest mod veți putea avea dimensiunea reală a momentului petrecut la Giurgiu, pentru întreaga suflare creștinească a acestui oraș…

(Jurnal)