CEDO a decis neînregistrarea  Partidul Comunist Român pe motiv ul că reprezintă un pericol pentru valorile democratice

0
142

 

Deși au trecut peste 3 decenii de la răsturnarea dictaturii , constatăm că sunt încă destui nostalgici care regretă perioada comunistă și condițiile impuse de aceasta. Acest lucru a făcut ca un grup de ”tovarăși” să solicite înregistrarea PCR-ului de odinioară în rândul partidelor politice din România. Instanțele însă au refuzat…

La rândul ei, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că refuzul de înregistrare a unui partid politic care nu s-a disociat de fostul Partid Comunist Român a fost justificat.

Totodată  CEDO a constatat că instanţele naţionale au dorit să împiedice ca o grupare politică care a abuzat grav de poziţia sa pe o perioadă lungă de timp prin instaurarea unui regim totalitar să abuzeze în viitor de drepturile sale, evitând astfel atacuri la adresa securităţii statului.

Comitetul de Organizare şi Înregistrare al PCR a reclamat refuzul instanţelor româneşti de a înregistra PCR pe lista partidelor politice. Invocând articolele 10 (libertatea de exprimare) şi 11 (libertatea de întrunire şi de asociere) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, Comitetul s-a plâns de respingerea cererii sale şi de motivele invocate de instanţele naţionale. Plângerea a fost depusă la CEDO încă din data de  20 aprilie 2015.

Curtea a decis să examineze plângerile reclamantului doar în temeiul articolului 11 din Convenţie.Hotărârea a fost dată de un grup de trei judecători format din Gabriele Kucsko-Stadlmayer (Austria), preşedinte, Iulia Antoanella Motoc (România) şi Pere Pastor Vilanova (Andorra).

(Jurnal)