Potrivit ”Independent”, persoanele care refuză să poarte masca de protecție și să respecte măsurile sanitare ar putea suferi de tulburări de personalitate antisocială, conform unui studiu al cercetătorilor din Brazilia,

Studiul – primul de acest gen din America Latină – s-a bazat pe răspunsurile a peste 1.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 73 de ani, la o serie de întrebări privind personalitatea lor. Cercetătorii au încercat astfel să identifice rezonanța afectivă a participanților – impulsul lor de a acționa la anumite sentimente provocate de o altă persoană.

Printre întrebările din sondaj au existat și unele privind respectarea măsurilor antipandemie, cum ar fi purtarea măștii.

Astfel, oamenii de știință au identificat două profiluri: un profil antisocial (reprezentativ pentru perticipanții care opun rezistență la măsurile sanitare) și un profil empatic (reprezentativ pentru participanții care respectă regulile).

Profilul antisocial a fost legat de un nivel scăzut de empatie și scoruri mai mari la întrebările de personalitate legate de „insensibilitate, înșelăciune, ostilitate, impulsivitate, iresponsabilitate, manipulabilitate și asumare de riscuri”, trăsături antisociale care, potrivit cercetătorilor, „sunt de obicei prezente la persoanele diagnosticate cu o tulburare de personalitate antisocială (ASPD)”.

 Acest grup a avut, de asemenea, scoruri mai mici la rezonanța afectivă.

(Jurnal)