Peste 80 de milioane de americani au votat anticipat la alegerile prezidenţiale din SUA, depășind orice record în această materie, conform datelor de la Elections Project, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Biden conduce în sondaje cu 52 de procente, față de cele 44% ale lui Donald Trump. Avansul candidatului democrat a scăzut față de ultimul sondaj realizat de Fox News, în urmă cu două săptămâni, când Biden avea un scor de 53%, față de 43 Trump. Două procente dintre alegători au declarat că susțin un alt candidat, iar alți 2% sunt indeciși.

Cele mai multe sondaje realizate în ultimele zile îl dau câștigător pe Biden cu un avans de 8-11 procente, arată Real Clear Politics.

► Economist/YouGov (27 octombrie): 54 Biden – 43 Trump

► Reuters/Ipsos (27 octombrie): 52 Biden – 42 Trump

► CNN (26 octombrie): 54 Biden – 42 Trump

► CNBC (24 octombrie): 51 Biden – 40 Trump

Începând cu luna septembrie, Binden s-a menținut la 51-53 de procente în preferințele alegătorilor. Situația este diferită de cea din urmă cu patru ani, când nici Hillary Clinton și nici Donald Trump, cei doi contracandidați de la acea vreme, nu au reușit să treacă de scorul de 48% în sondajele premergătoare scrutinului.

Însă aceste sondaje nu sunt extrem de relevante dacă vrem să anticipăm cine va câștiga aceste alegeri. Asta pentru că Statele Unite au un sistem de vot prin electori.

Sondajul realizat de Fox News arată că Trump conduce în preferințele de vot ale bărbaților albi, ale americanilor din zonele rurale și în rândul creștinilor evangheliști albi.

Pe de altă parte, femeile din zonele suburbane, hispanicii, alegătorii de culoare și tinerii sub 30 de ani îl susțin pe Joe Biden.

Joe Biden a participat vineri la mitinguri de campanie în trei state: Iowa, Minnesota şi Wisconsin.

Mult mai activ, ca de obicei, Donald Trump a marcat la rândul său participarea la adunări electorale tot în trei state din Midwest: Michigan, Minnesota şi Wisconsin.

(Jurnal)