De câțiva ani Uniunea Europeană sprijină cu pachete cu alimente și produse de igienă personală anumite categorii sociale defavorizate. Așa cum anunțam într-un articol realizat la finele lunii iulie, începând cu luna august au beneficiat de aceste pachete cu ajutoare un număr de 3.927 persoane.

Despre acest subiect am discutat cu Viorica BĂNESCU, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Giurgiu (DAS) pe care am rugat-o să ne dea detalii referitor la repartizarea acestor ajutoare primite de la UE și pe care beneficiarii le-au primit până la data de 15 septembrie 2021.

Programul Operaţional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2021 derulat sub coordonarea Prefecturii s-a adresat unui număr de 3927 de beneficiarii care si-au ridicat pachetele de alimente şi cu produse de igienă din centrul organizat la nivelul municipiului Giurgiu situat la Fabrica de pește până la data de 15 septembrie anul curent”.

Directorul DAS ne-a oferit totodată informații referitoare la categoriile de persoane care au beneficiat de aceste ajutoare:

 – „270 de pachete au mers către familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; 

768 de pachete au ajuns la familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

1828 de pachete au intrat în posesia persoanelor cu certificat de handicap gradul I si II;

1061 de pachete au ajuns la persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, definite conform OUG nr. 84/2020, şi în alte situaţii asemănătoare, stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşa numitele aşezări informale (fără domiciliu)”.

Tot directoarea DAS Giurgiu ne mai spunea că „la finele lunii octombrie, începutul lunii noiembrie mai așteaptă un alt transport de ajutoare de la Uniunea Europeană” despre care vom afla cu siguranță mai multe detalii în perioada următoare.

I-am mulțumit directoarei Viorica Bănescu pentru precizările făcute, precizându-i că vom revenii și pentru alte detalii privind noile ajutoare, dar și pentru detalii privind consumatorii vulnerabili.

(Ana Magheru)