Care sunt mărfurile pe care contrabandiștii încearcă să le introducă în România, prin frontiera de la Giurgiu

0
553

Cu puțin înainte de bilanțul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, am dorit să aflăm care sunt mărfurile predilecte cu care contrabandiștii încearcă să treacă frontiera pe la Giurgiu, petru a le vinde în România.

Ca de fiecare dată, comsiarul șef al ITPF, Chiran Viorel Dumitru și-a arătat deplina disponibilitate de a ne vorbi despre acest subiect.

Mărfurile predilecte ale celor ce se ocupă cu contrabanda prin Frontiera de la Giurgiu este de fiecare dată aceeași – ne spunea comisarul șef . Ele constau în produse contrafăcute ce cuprind întreaga paletă: Parfumuri,  vestimentație de tpată ziua sau sport, textile diverse,  marochinărie,  și în cantități destul de mari, aproape zilnic sunt constatări de avest gen și gândiți-vă că fiecare constatare înseamnă o lucrare penală. Sunt salariați care muncesc pe brânci în scopul de a redacta dosarele.

Constatăm însă că, în ciuda eforturilor polițiștilor de frontieră de la Giurgiu,  sunt persoane care au prosperat și o fac în continuare în  Municipiu, fiind văzuți săptămânal prin holurile unor instituții publice cu sacoșe și  saci cu lucruri aduse din afara țării, în special din Turcia, de prin bazarele Istanbulului.  Întrebat de unde provin totuși aceste mărfuri, Chiran Viorel Dumitru ne-a spus:

Ele pot proveni din multe surse.  Majoritatea dintre ele – așa cum vă precizam –  nu sunt marcă înregistrată… Am  observat și eu acest aspect pe care îl sesizați dvs. Lucrurile  se vând prin piețele din Giurgiu, dar nu pot să afirm cu certitudine că acestea sunt  trecute prin punctul de frontieră de la noi pentru că mărfurile mai pot intra și altfel. Pot intra cu un cargou , cu un tren sau cu altceva…

Ce vă pot asigura este că noi efectuăm permanent controale și șefii de punct sunt permanent acolo , dar trebuie ținut cont de faptul că toate aceste controale  le facem  alături de omologii noștri bulgari. Sunt  constatări  care înainte de toate ar trebui mai întâi probate. Cert este că toate demersurile pe care le facem sunt îndreptate în acest sens și veți constata la bilanțul pe ultimele 11 luni, pe care o să-l avem în luna ianuarie și la care veți fi invitați, că numărul de lucrări penale – cel puțin pe această parte a combaterii dreptului proprietății intelectuale – este dublu față de anul trecut. Din aceste cifre se vede efortul nostru în această direcție, cel puțin de când sunt eu pe această funcție, din ianuarie anul acesta (n.red. – 2022).

Comisarul șef al ITPF Giurgiu ne mai releva faptul că în privința în ultimele 11 luni sunt creșteri pe toate segmentele de muncă: contrabandă, constatare la migrație ilegală, constatare la țigări, la droguri, pe toată lungimea frontierei Giurgiu.

Începând de la Călărași și până la Calafat , constatările pe drepturi pe proprietățile intelectuale sunt cel puțin duble față de anul trecut. Asta dovedește interesul lucrătorilor din frontiera noastră. Încercăm totodată împreună cu partea bulgară,  identificarea locurilor unde cei ce se ocupă cu contrabanda, le înmagazinează pe teritoriul Bulgariei… – ne mai preciza comisarul șef al ITPF Giurgiu, Chiran Viorel Dumitru.

(Jurnal)