Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Botezătorul (Sf. ION). Ce nu este bine să faci în această zi? Este mare păcat…!

0
580

Sfântul Ioan Botezătorul, este sărbătorit în fiecare an la data de 7 ianuarie. Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, în această zi este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.

A dus o viață de ascet…Purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică), retrăgându-se în deşertul Bethabara, unde a petrecut în rugăciune şi meditaţie. În anul 26 a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus (Izbăvitorul), fapt pentru care este numit Înaintemergător.

De precizat că în această sfântă zi, aproape două milioane de români îşi serbează onomastica de Sfântul Ioan, în 2023. Este, se pare cel mai frecvent nume/prenume , alături de cel de Gheorghe.

                        Cine a fost Sf. Ioan Botezătorul…

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia.  El  a venit pe lume cu trei luni înainte să se nască Mântuitorul Iisus Hristos. Îngerul Gavriil lui Zaharia prevestea nașterea Sfântului Ioan, în timpul unei slujbe la templu. Din cauză că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Potrivit Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan Botezătorul a săltat în pantecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta s-a întâlnit cu Fecioara Maria atunci când aceasta îl purta în pântece pe Domnul. ”Deși a săltat în pântece, Ioan afirma că nu-l știa pe Domnul” (Ioan 1, 31).

Mama sa,  Elisabeta, era descendentă a lui Aaron.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în  anul 15 de domnie  al Cezarului Tiberiu,  când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a pregătit poporul pentru primirea lui Mesia,  pentru a-L descoperi pe Acesta și a-L face cunoscut în tot Israelul.

Ioan Botezătorul sounea tuturor :  „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”.  El, cel care L-a botezat pe Hristos, afirma despre sine: „Nu sunt vrednic, că plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălțămintei (În 1, 27). (…) Iată Mielul lui Dumnezeu: Cel ce ridică păcatul lumii.”

După botezul Domnului în Iordan el a spus: „Am văzut Duhulcoborându-Se din cer ca un porumbel și a rămas peste El. Eu trebuie să mă micșorez, iar El trebuie să crească. Pare nefiresc că un om să dorească să se micșoreze, cu scopul că aproapele sau să sporească. Firesc îi este omului căzut din har, să dorească a crește și a se îmbogăți pe seama și în dauna celorlalți. Semenii trebuie să existe pentru un om căzut în păcat, doar să-l admire și să-i slujească”.

                         Sfârșitul lui Ioan Botezătorul 

Potrivit Evangheliei,  la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod i-a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului ca răsplată.

Biserica Creştină a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa, între care zămislirea (23 septembrie), ca botezător (7 ianuarie), ziua naşterii (24 iunie) şi ziua morţii sale (29 august).

           Ce este interzis cu desăvârșire să faci în această zi 

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, ci  totul se rupe cu mâna .  Nu se mănâncă fructe şi legume în cruce,  nici  pepene şi nici usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

În această zi, marcată în aclendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie.

E o zi când sufletul învinge orice urma de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor…!

La Mulți Ani, tuturor Ioanelor și Ionilor din partea Cotidianului ”Jurnal Giurgiuvean ”!