Un caz neobișnuit pentru România, unde din nefericire suntem obișnuiți  să constatăm că persoane   ale căror venituri oficiale nu le ajung nici să își plătească  benzina la bolizii de lux, strâng averi colosale fără ca  nicio autoritate să nu se sesizeze.

 Un poliţist rutier din Bârlad va  rămâne fără avere, pentru că nu a avut cum să justifice aproape 300.000 de euro. Curtea de Apel Iaşi a decis că agentului trebuie să i se confişte o sumă imensă de bani, după ce ANI l-a anchetat.                                          

Agentul şef Robert Marius Dediu, de la Poliţia Rutieră Bârlad, rămâne fără avere, după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat cu trei ani în urmă că acesta nu poate să justifice o sumă imensă din averea lui, 272.010 euro.  Având în vedere cele de mai sus, Agentia Nationala de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Iaşi în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Dediu Marius Robert în perioada exercitării funcţiei publice. Dediu Marius Robert a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiaza”, se arata în comunicatul emis de ANI în 13 martie 2015, comunicat citat de bzi.ro. Agentul de poliţie trebuie să returneze acum aproape 200.000 de euro. Potrivit sentinţei, averea lui va fi confiscată în termen de 6 luni de la pronunţarea acesteia.

Admite sesizarea formulată de Agenţia Naţională de Integritate în privinţa persoanei cercetate Dediu Marius Robert şi a soţiei acestuia, Dediu Maricela. Constată caracterul nejustificat al dobândirii cotei parţi din avere în valoare de 918.954,22 lei. Obligă persoana cercetată Dediu Marius şi soţia acestuia, Dediu Maricela, la plata către Statul Român, prin intermediul organului fiscal competent să efectueze executarea silită, a sumei de 918.954,22 lei (192.156,60 euro), reprezentând echivalentul cotei părţi din avere dobândită în mod nejustificat, în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. După rămânerea definitivă a prezentei hotărâri se va proceda la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi se va comunica Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi organului de specialitate al Ministerului Finanţelor Publice de la domiciliul persoanei a cărei avere a fost cercetată, în vederea executării.”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Iaşi.

Pe parcursul procesului, Lulu Fânaru, cumnata poliţistului, a fost audiată ca martor şi a susţinut că banii găsiţi de inspectorii de la ANI sunt ai ei. Lulu Fânaru, notar de profesie a declarat că s-a folosit de sora sa, soţia poliţistului, pentru a cumpăra terenuri. Femeia a explicat judecătorilor că a procedat astfel pentru că samsarii imobiliari ridicau preţurile terenurilor, ştiind că ea are bani. Judecătorii nu au ţinut însă cont de declaraţia femeii. V-am expus acest caz pentru a comenta singuri cum ar arăta România dacă Legea ar acționa la fel pentru toți cei ce nu-și pot justifica averile dobândite , ca în cazul de față.

(Jurnal)