Mașinile cu volanul pe dreapta, interzise circulației pe drumurile publice din România! Care sunt cele exceptate…

0
488

Senatul a adoptat la mijlocul săptămânii trecute, un proiect de lege prin care „se interzice circulatia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au postul de conducere situat pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului”.

Astfel, mașinile cu volanul pe partea dreaptă, importate din Regatul Unit, ar putea deveni, foarte curând, doar o simplă amintire.

De la această regulă vor fi exceptate, conform documentului publicat pe pagina Senatului, „autovehiculele de interes istoric și autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curățenie stradală)”.

Și la noi în Municipiu sunt destule autoturisme de acest fel, pentru care mai există o cariantă salvatoare. Respectivul proiect stabilește ca „de la data intrării în vigoare a prezentei legi, inspecția tehnică periodică a autovehiculelor care au postul de conducere situat pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al acestora si care au fost înmatriculate sau înregistrate în România anterior acestei date se acordă numai cu condiția mutării postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al acestuia”.

În același document se mai precizează, printre altele, și că nerespectarea prevederilor „constituie contravenție și se sancționează cu amendă” prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la șase la opt puncte (între 870 și 1.160 de lei).

Proiectul de lege, care va „intra în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României” prevede, totodată, și ca, la constatarea contravenției, „polițistul rutier să rețină certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori a dovezii înlocuitoare a acestuia”.

Camera Deputatilor este for decizional, astfel că ea are votul final…