A doua zi de Paște, mulți dintre giurgiuveni au luat cu asalt cimitirele și…farmaciile!

0
399

A doua zi de Paște, mulți dintre giurgiuveni au preferat – în detrimentul grătarului și a ieșirii la iarbă verde – să meargă la cimitir să viziteze mormintele rudelor plecate din această lume.

Iată de ce luni la prânz, cimitirele Municipiului Giurgiu gemeau de lume și evident de cerșetori, copii și persoane dezavantajate care vânează astfel de ocazii pentru a se putea îndestula din punct de vedere alimentar.

Ba chiar ne-a atras atenția solicitarea uneia dintre persoanele care se afla în cimitir cu scopul evident de a primi, conform datinilor,  ”împărțeală”: ” Mai bine dă , fă, un telefon la văru-tău să vină cu mașina să ducem pachetele astea acasă…!”, evident cu referire la maldărul de sacoșe cu alimente, dulciuri și cozonac, înghesuite lângă gărdulețul unui mormânt, primite de la giurgiuveni încă de la primele ore ale dimineții.

Nu au lipsit nici familiile care – conform unor datini ale etniei din care fac parte – au preferat să ciocnească un ou și un pahar de vin, ba chiar să guste din drobul , friptura de miel sau cozonacul făcute acasă, la căpătîiul celui îngropat, ca în imaginea alăturată.

În acest an cadrele surprinse de reporterii noștri, în cimitirul Smârda, au arătat faptul că, doar cu câteva mici excepții, cetățenii par că s-au mai civilizat , dând dovadă de atitudine civică și nu au aruncat gunoiul pe oriunde, ci doar în mormanele strânse în mai multe locuri sau în tomberoanele de gunoi, cam puține, e drept,  în raport cu numărul celor prezenți în cimitir luni , de sărbătoarea sf. Gheorghe.

Vom constata, în final, abia marți ( 26 aprilie), dacă această atitudine a persistat întreaga zi sau s-a manifestat doar în prima parte a ei…

Una peste alta, a doua zi de Paște, giurgiuvenii s-au înghesuit la cimitire și în farmacii, unde evident cele mai solicitate medicamente au fost cele destinate bolilor cronice și cele menite să amelioreze abuzurile alimentare…

(Jurnal)