Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Astăzi, 8 noiembrie, îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli MIHAIL și GAVRIL, paznicii oamenilor!! De ce nu ai voie să lucrezi în această zi…

Astăzi, 8 noiembrie, îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli MIHAIL și GAVRIL, paznicii oamenilor!! De ce nu ai voie să lucrezi în această zi…

0
Astăzi, 8 noiembrie, îi sărbătorim pe Sfinții Arhangheli MIHAIL și GAVRIL, paznicii oamenilor!! De ce nu ai voie să lucrezi în această zi…

În fiecare an, la data de 8 noiembrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Ei sunt  consideraţi conducătorii cetelor de îngeri,  gardieni ai oamenilor de la naștere și până la moarte și totodată călăuze ale sufletelor, în drumul lor spre Rai.

Cine au fost cei doi Sfinți…

În credința noastră, a românilor, Arhanghelul Mihail a fost conducătorul oștilor cerești, în timp ce  Arhanghelul Gavril (sau Gabriel), este  cel care i-a vestit  Fecioarei Maria că va naște pe pruncul Iisus Hristos și cel care le-a adus credincioșilor Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.

 Arhanghelul Mihail este cel ce poartă, uneori, cheile Raiului, cel ce se luptă cu diavolul și veghează la capul bolnavilor, dacă le este sortit să moară, sau la picioarele acestora, dacă le este hărăzit să mai trăiască. Totodată  Arhanghelii îi ajută pe oameni, prin post și rugăciune, să-și înlăture păcatele.

În icoane, Arhanghelul Mihail este prezentat cu o sabie de foc în mână, cu care  pedepsește păcatul, fiind pomenit în Vechiul Testament ca cel  prezent,  acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea. În acest context  Arhanghelul Mihail  este  înger al dreptății Dumnezeiești. El este în același timp protectorul Lunii și al Soarelui… Ori de câte ori diavolii încearcă să  fure de pe cer cele două astre, sfântul se luptă cu aceștia.

Ce spun Tradițiile și obiceiurile despre cei doi Arhangheli

În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile la rând, pe 8, 9 și 10 noiembrie. Prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

În zonele de munte, Arhanghelii sunt considerați protectorii oilor, iar ciobanii obișnuiesc să facă o turtă mare din făină de porumb, numită „turta arieților” (arieții fiind berbecii separați de oi) pe care o aruncau în târla oilor în dimineața zilei de 8 noiembrie. Se spune că, dacă turta cădea cu faţa în sus, în primăvară toate oile vor avea miei.

Potrivit tradiției, în dimineața zilei de 8 noiembrie, creștinii merg la Biserică, la slujbă, și aprind lumânări, atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei care care au trecut la cele veșnice.

Tot de Ziua Sfinților Mihail și Gavriil, oamenii dau de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Conform credinţei populare, în această zi de sărbătoare a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, oamenii nu au voie să lucreze, pentru că altfel se vor chinui înainte de moarte.

Pentru că vremea e aproape întotdeauna frumoasă în această zi, în tradiția populară, 8 noiembrie a primit numele de „Vara Arhanghelilor”. Bătrânii de la sate spun că de acum și până la Crăciun vor mai fi 2 sau 4 zile călduroase. Acestea sunt numite „Vara iernii”.

Publicația noastră urează sănătate, iubire și multe împliniri tuturor celor ce în această zi își sărbătoresc ziua numelui.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
52 %
1.9kmh
34 %
sâm
20 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
15 °
mie
5 °