Astăzi, 11 septembrie,  se împlinesc 20 de ani de la atentatul care a schimbat  lumea! Cine sunt cei 4 români, uciși sub dărâmături…

0
289
394273 02: One of the World Trade Center's twin towers collapses after it was struck by a commerical airliner in a suspected terrorist attack September 11, 2001 in New York City. (Photo by Ezra Shaw/Getty Images)

11 septembrie 2001. Ora locală 8:46, New York – Statele Unite ale Americii. Un avion de pasageri venit parcă de nicăieri,  lovește turnul nordic al ”World Trade Center” creând ulterior o adevărată psihoză care continua să îngrozească și astăzi mare parte din populația acestui stat și nu numai…

Momentul a fost surprins de un cameraman al unei televiziuni care tocmai atunci realiza un reportaj. Aparatul de zbor, un Boeing 767, decolase din Boston şi urma să aterizeze în Los Angeles. La bord  se aflau 11 membri ai echipajului şi 81 de pasageri, din care 5 s-au dovedit ulterior a fi terorişti.

Preşedintele George W. Bush, învestit în funcţie cu doar opt luni în urmă, se afla în vizită la o şcoală din oraşul Sarasota, statul Florida, unde asista la o lecţie. Vizita a început la ora 9:00, când primul atac deja avusese loc.

Ora 9:03 – New York: Scenariul se repetă! Un alt Boeing 767, care zbura tot de la Boston către Los Angeles, loveşte al doilea turn. Dintre cei 56 de pasageri de la bord, cinci  erau terorişti.

George W. Bush este informat de consilierul său despre al doilea atac, dar decide să rămână la lecţie. A fost  o lipsă de reacţie care  a generat numeroase comentarii.

Între timp, la New York  zeci de oameni, rămaşi captivi în World Trade Center, au sărit în gol, unii de la peste o sută de metri înălţime, ca să evite o moarte lentă, prin sufocare cu fum.

La aproape o oră de la primul atac, Administraţia Aviaţiei Civile a interzis toate zborurile în spaţiul aerian al Statelor Unite, pentru prima dată în istoria Americii.

Ora 9:37 – Washington D.C., Pentagon: Un al treilea avion, un Boeing 757, deturnat tot de cinci terorişti, se prăbușește peste Pentagon. De data acceasta la bordul avionului se aflau doar 58 de pasageri şi 6 membri ai echipajului.

Ora 9:59. Turnul sudic al World Trade Center se prăbuşeşte cu un zgomot puternic, într-un nor gros de fum. În cădere, turnul distruge o altă clădire a complexului.

Ora 10:03 – Shanksville, Pennsylvania. Al patrulea şi ultimul avion deturnat ( zborul 93, pe ruta Newark-San Francisco), cade pe un câmp din statul Pennsylvania. Cei patru terorişti de la bord aveau misiunea să prăbuşească avionul peste sediul Congresului Statelor Unite. Planul a fost însă dejucat de cei 37 de pasageri aflaţi la bord.

Ora 10:28 – New York. Turnul nordic, primul lovit în atacuri, se prăbuşeşte, după ce  zăcuse aprins de flăcări, timp de aproape două ore! Străzile New York-ului arătau ca după Apocalipsă. Un nor gros de praf acoperea totul în jur : cetățeni, clădiri, spaâii comerciale  şi maşini. Pompierii şi poliţiştii  nu pridideau în a-I a-i salva pe cei prinşi sub dărâmături. De fapt ei au fost eroii acelei zile de 11 septembrie 2001. Mulţi dintre ei aveau să moară în următoarele luni şi chiar ani, din cauza fumului şi prafului, inhalate în timpul operaţiunilor de salvare.

În aceeași seară, preşedintele George W. Bush se adresează naţiunii şi anunţă începutul războiului împotriva terorismului internaţional: ”Jihadul american”!

Ari Fleischer, fost secretar de presă al Casei Albe rostea afectat : „Suntem în război!

Bilanțul victimelor este înfiorător: în total, 2.977 de oameni au fost ucişi în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.Patru români stabiliţi de mai mulţi ani în Statele Unite s-au aflat printre victimele atentatelor din acea zi blestematăEste vorba de soţii Alexandru şi Corina Stan, de 34 şi 31 de ani, de Joshua Poptean, 37 de ani, şi Eugen Lazăr, 27 de ani. Toţi lucrau în turnurile World Trade Center.

Despre teoriile conspirației

Amploarea atentatelor din Statele Unite a dus şi la apariţia unor teorii ale conspiraţiei. Imediat după atentate şi la câţiva ani după aceea s-a vehiculat varianta potrivit căreia Turnurile Gemene au fost doborâte în urma unor explozii controlate, iar sediul Pentagonului a fost lovit de o rachetă, şi nu de un avion.

Au fost voci care au insinuat că ar fi fost mâna ucigașă a serviciilor secrete americane. Și totuşi, varianta unanim recunoscută este că la 11 septembrie 2001 atentatele teroriste ce au îngrozit nu numai America, ci o lume întreagă, au fost organizate de gruparea         Al-Qaida.

(Adaptare după o expunere  Luana P.)