Distribuitori de energie electrică și gaze, amendați cu milioane de lei pentru nereguli la citirea contoarelor. Când trebuie citit contoarul…

0
438

Distribuitori de energie şi gaze au primit amenzi în valoare  de 2,77 milioane de lei de la ANRE pentru că nu au respectat legislaţia privind citirea contoarelor.

ANRE a anunțat că una dintre problemele sesizate de clienți se referă la faptul că operatorii de distribuţie nu efectuează citirile contoarelor la termenele legale. Astfel consumatorii s-au trezit cu facturi foarte mari.

În urma verificărilor efectuate, Autoritatea a constatat că operatorii de distribuţie nu au respectat intervalul pentru citirea contoarelor aparatelor de măsurare a energiei electrice. Acesta poate fi mai mare de o lună, dar nu trebuie să depăşească 6 luni.

                                 Nereguli constatate

 -nu au respectat intervalul de citire a indexului aparatelor de măsurare a gazelor naturale, interval care nu trebuie să depăşească 3 luni;

 -nu au respectat periodicitatea lunară de citire a indexului aparatelor de măsurare a energiei electrice în cazul prosumatorilor;

 -nu au transmis furnizorilor datele de măsurare în vederea decontării consumului de energie electrică sau cantităţii de

-energie electrică produse şi livrate în reţea de către prosumatori.

   În urma constatărilor făcute au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 2.770.000 lei.

Cea mai mare amendă a primit-o Distribuţie Energie Electrică – 670.000 lei. Este urmată de E-Distribuţie Muntenia (ce acoperă consumatorii din zona județului Giurgiu, gestionând și reţelele de distribuţie a electricităţii din București şi  Ilfov),   E-Distribuţie Banat, E-Distribuţie Dobrogea şi Delgaz Grid (energie electrică) – fiecare cu câte 400.000 de lei.

Urmează Distribuţie Energie Oltenia, cu o amendă de 190.000 lei, Delgaz Grid (gaze naturale) – 160.000 lei, Premier Energy (gaze naturale) – 90.000 lei şi Distrigaz Sud Reţele (gaze naturale) – 60.000 lei.

(Jurnal – Sursa: Digi24 )