Amenzi mai mari pentru șoferii care circulă fără motiv pe banda de urgenţă a autostrăzilor

0
247

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, 27 ianuarie, printr-o ordonanţă, modificarea şi completarea OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, stabilind noi sancţiuni pentru mai multe abateri de la legislaţia rutieră.  

Noile prevederi vor intra în vigoare la 3 zile după publicarea ordonanței în Monitorul oficial.

Şoferii care vor circula fără motiv pe banda de urgenţă a autostrăzilor vor primi de-acum amenzi mult mai mari de până la 2.900 de lei, dar și dreptul de a mai conduce vreme de 90 de zile.

Cei care merg pe contrasens, întorc sau merg cu spatele pe autostrăzi vor rămâne fără permis pentru 120 de zile. La fel şi şoferii care trec calea ferată fără să se asigure sau care depăşesc limita de viteză legală cu mai mult de 70 de kilometri la oră.

Depăşirea neregulamentară va fi şi ea mai aspru pedepsită de Codul Rutier: amenda poate ajunge la 1160 de lei, iar permisul de conducere va fi suspendat nu 30 de zile ca până acum, ci 60 de zile. În caz de accident, sancţiunile sunt și mai aspre: 2900 de lei amendă şi 90 de zile fără permis.

Codul Rutier îi pedepsește și pe şoferii care nu îşi curăţă parbrizul şi geamurile maşinilor pentru o vizibilitate optimă, dar și pe cei care îşi lasă maşinile parcate, fără să le asigure cu frâna de mana trasă sau băgate în viteză.

(Jurnal)