Dan MOTREANU: „La 28 ianuarie, statele membre ale Consiliului Europei și instituțiile Uniunii Europene sărbătoresc Ziua protecției datelor”

0
225

Convenției nr. 108 a Consiliului Europei pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor, Convenția nr. 108, este primul instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind dreptul persoanelor la protecția datelor personale.

Grupul PPE a susținut legislația centrată pe consumator, prin care datele personale aparțin persoanelor și nu întreprinderilor. Conform Regulamentului european privind protecția datelor (RGPD), atunci când datele cu caracter personal sunt prelucrate (colectate, păstrate sau transferate), avem drepturile următoare:

-Dreptul la prelucrare corectă și legală, adică numai în scopuri legitime și specificate.

-Dreptul la transparență, adică informații despre modul în care datele vor fi prelucrate într-un mod clar, concis și transparent.

-Dreptul de a fi informat cu privire la scopul pentru care datele sunt prelucrate, identitatea operatorului care prelucrează datele, categoriile de date vizate, cui sunt dezvăluite datele, inclusiv în afara UE.

-Dreptul de a accesa datele cu caracter personal, de exemplu, obținerea unei copii a datelor în cauză.

-Dreptul de „a fi uitat”, adică ștergerea datelor cu caracter personal.

-Dreptul de a restricționa prelucrarea datelor printr-o cerere către operatorul de date. Operatorul va putea stoca datele, dar, temporar, nu le poate procesa în niciun fel.

-Dreptul la portabilitatea datelor, de exemplu obținerea datelor personale de la operatorul care le deține și transmiterea lor de la un operator la altul.

-Dreptul la rectificare, atunci când datele personale sunt inexacte sau incomplete.

-Dreptul de a se opune unei decizii bazate pe un proces automatizat, cum ar fi profilarea, dacă aceasta poate avea consecințe juridice asupra persoanei.

-Dreptul de a se opune, din motive imperioase și legitime la prelucrarea datelor personale.”

Foto: Anne Nygård (Unsplash)

(Dan Motreanu- europarlamentar european)