Timp de câteva ore, marți, 14 februarie, ambasadorul Poloniei, Excelența Sa Marcin Wilczek, a fost oaspetele municipiului Giurgiu, de această dată în calitate oficială, după ce, pe parcursul mandatului său în România, a vizitat Giurgiu în calitate de turist.

Gazda oaspetelui polon, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, preciza, în cadrul întâlnirii din sala de ședințe a Consiliului Local:

„Și noi, municipiul Giurgiu, ne-am inspirat din modelul polonez de atragere a fondurilor europene, astfel că la acest moment avem în diferite faze de implementare un număr de 42 de proiecte cu finanțare europeană, care totalizează peste 85 de milioane de euro. Suntem pe trei culoare importante europene, rutier, feroviar și naval, astfel că încercăm să exploatăm la maxim acest avantaj”, spunea primarul municipiului.

Prezent la vizita ambasadorului, vicepreședintele CJ Giurgiu, Lucian Corozel, a făcut o scurtă prezentare a situației județului Giurgiu:

„Suntem un județ mic, dar cu multe ambiții. Avem o serie de proiecte, cu diferite finanțări, care fac din județul nostru un județ din ce în ce mai atractiv. Astfel, am fost clasificați ca un model de cooperare transfrontalieră având singura euroregiune funcțională, care se dezvoltă pe un masterplan conceput pentru ambele județe: Giurgiu și Ruse.

Avem 318 obiective de investiții, a căror valoare este de peste 300 de milioane de euro, și care acoperă o plajă largă: sănătate, infrastructură rutieră, educație, apă și canal. Mă bucură vizita dumneavoastră, pentru că este un bun prilej de a pune bazele unor colaborări viitoare”, mai preciza Lucian Corozel.

Momentul final al vizitei a aparținut oaspetelui polonez, ambasadorul Marcin Wilczek, care a precizat:

„Vă mulțumesc pentru primirea făcută, mai ales că se derulează la un moment festiv: o sută de ani de relații diplomatice româno-polone și 10 ani de la semnarea parteneriatului economic româno-polon. Vin destul de des la Giurgiu, așa că mă pot numi un locuitor al Bucureștiului care se vine și se bucură de Giurgiu, cu excepția podului de peste râul Argeș. Aflându-vă în apropiere de București, nu sunteți într-o situație prea favorabilă, dar faptul că sunteți la Dunăre este un mare atu, pe care, împreună, l-am putea pune în valoare! Avem deja investitori care vin spre Giurgiu, cei de la Maspex investind, deja, circa cinci milioane de euro, și credem că nu ne vom opri aici!”, a mai spus oaspetele din Polonia.

Vizita la Giurgiu s-a încheiat cu vizitarea celor două muzee din municipiu: al Poliției de Frontieră și Muzeul Județean de Istorie „Teohari Antonescu”