Înainte de 1989, România avea o reţea de irigaţii întinsă pe o suprafaţă de 3,2 milioane de hectare. În prezent, România are un deficit de 2,6 milioane hectare neudate.
„În ședința de miercuri, Guvernul Nicolae Ciucă a aprobat această listă, odată cu modificarea programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România, un program în valoare totală de 1,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă totalul fondurilor alocate de la bugetul național până în anul 2027, fonduri alocate de la bugetul naţional.
Județul Giurgiu apare pe lista de amenajări cărora le va fi reacordat statutul de utilitate publică cu următoarele obiective: canalul Giurgiu-Răsmirești, Terasa Mihai Bravu, Argeș – km 23 și Gostinu – Greaca – Argeș.
Toate aceste sisteme urmează a fi reabilitate.
Cel mai important este, fără îndoială, canalul Giurgiu-Răzmirești, un proiect prin a cărui realizare se asigură irigarea a peste 100.000 de hectare de teren din județele Giurgiu și Teleorman; demersurile întreprinse în ultimii doi ani pentru refacerea acestui sistem de irigații au dat rezultate, astfel că proiectul este finalizat, așteptând doar finanțarea.
Odată cu introducerea sistemului pe lista amenajărilor de utilitate publică, urmează ca și proiectul de la canalul Giurgiu-Răzmirești să primească finanțare, un pas major spre rezolvarea problemei irigațiilor în județul Giurgiu.”, anunță deputatul liberal pe pagina sa de Facebook.
(Alexandru ANDREI, deputat PNL)