Acțiune preventivă a polițiștilor giurgiuveni pe tema traficului de persoane, consumului de droguri, victimizarea minorilor, dar și siguranța rutieră.

0
269

La data de 16 iulie a.c., în intervalul orar 18.00-24.00, polițiștii Serviciului Rutier, Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale a Traficului de Persoane- Centrul Regional București și ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog au desfășurat o activitate preventivă, în parcurile din municipiul Giurgiu.

Polițiștii giurgiuveni, împreună cu reprezentanții A.N.I.T.P și C.P.E.C.A au discutat cu persoanele aflate în parcurile din municipiu, atât copii, cât și adulți, pe diferite teme de prevenire a criminalității, fiind abordate subiecte precum traficul de persoane, consumul de droguri, victimizarea minorilor, dar și siguranța rutieră.

De asemenea, în intervalul de referință, cetățenii au fost atenționați cu privire la existența unor fapte și tentative ale unor persoane de a comite înșelăciuni, furturi de bani/bunuri din locuințe, prin diverse moduri de operare.

O activitate deosebită pentru copiii aflați în locurile de joacă a reprezentat-o Laboratorul de Educație Rutieră. Cei mici au adresat polițiștilor întrebări, iar polițiștii au răspuns curiozităților acestora și le-au împărtășit din experiența lor.

În vederea conștientizării tinerilor cu privire la pericolele la care se expun prin consumul de substanțe psihoactive sau alcool, reprezentanții C.P.E.C.A au prezentat tinerilor un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool- o concentrație de 1,3 la mie în aerul expirat, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.

Testarea acestor ochelari de către tineri a fost una atractivă, participanții trăind, astfel, o realitate deformată.

Prevenirea consumului și dependenței de droguri, folosind acești ochelari, se orientează spre realitățile vieții tinerilor și se adresează acestora, atât pe plan emoțional, cât și rațional.

Dezorientarea în spațiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, aprecierea greșită a distantelor, confuzia, nesiguranța puternică și senzația de pierdere a controlului sunt doar câteva dintre experiențele pe care persoanele prezente le-au încercat.

Rezultatul activității a fost un schimb benefic de informații, cu privire la efectele pe termen scurt, dar și pe termen lung ale comportamentului antisocial și infracțional”, se precizează într-un comunicat al IPJ Giurgiu.

(Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu)