Au fost patru zile în care giurgiuvenii, cu mic, cu mare, au petrecut pe platoul din faţa Teatrului „Tudor Vianu”. Dar la finele fiecărei seri au rămas imagini pe care obiectivul aparatului de fotografiat le-a surprins, aşa cum au fost, fără vreun trucaj. În cele ce urmează, iată cum au arătat „altfel” – sau cum nu s-au văzut la televizor – Zilele Municipiului Giurgiu 2018.

Terase arhipline, redescoperirea cozii la alimente (grătar şi bere), sau tiribombe şi jucării 

Zeci de metri cubi de gunoi…

Patru zile de poveste, cu multă muzică, distracţie, mâncare şi bere, astfel s-ar caracteriza, în puţine cuvinte, Zilele Municipiului Giurgiu 2018.

Numai că, în fiecare seară, după ce mulţimea adunată pe platoul din faţa Teatrului „Tudor Vianu”, dar şi la terasele sau la „tiribombele” din zona adiacentă, pleca, în urmă rămânea, de fiecare dată, un peisaj dezolant: sticle, pungi şi hârtii aruncate peste tot, cu toate că în zonă există posibilitatea ca aceste resturi să fie aruncate la gunoi.

După cum ne declara directorul SC Giurgiu Servicii Publice SA, Adrian Răcaru, în cele patru seri au strâns, în total, aproximativ 32 de metri cubi de gunoaie, numai din zona în care s-au desfăşurat evenimentele prilejuite de Zilele Municipiului.

„Am lucrat pe timpul nopţii, să curăţăm zona, astfel încât ziua următoare să fie aşa cum trebuie, să se poată continua distracţia. Am avut 10 oameni suplimentar, s-a muncit mult, dar suntem mulţumiţi că totul a ieşit bine!”, ne spunea directorul GSP, nu fără a-şi ascunde, totuşi, unda de regret prilejuită de lipsa de educaţie a unei anumite părţi a locuitorilor municipiului care, aşa cum spuneam, au preferat să arunce te miri pe unde cutiile sau sticlele de bere ori ambalajele în care au avut diverse produse alimentare.

Linişte şi pace…

În cele patru zile, conform unei estimări a Direcţiei Poliţiei Locale, în Piaţa Unirii (platoul din faţa Teatrului „Tudor Vianu”) s-au perindat peste 20.000 de giurgiuveni, recordul fiind înregistrat în seara de 22 aprilie, la concertului lui Alex Velea: peste 6500 de copii, tineri şi adulţi.

„Din fericire, nu am avut evenimente care să ne solicite, climatul fiind unul de sărbătoare, în adevăratul sens al cuvântului. E drept, au fost cetăţeni care au băut 3-4 sau chiar mai multe beri, dar nu au provocat scandaluri, nu am avut sesizări de tentative de furt sau mai ştiu eu ce alte nereguli. Cu toţii – şi populaţie, şi comercianţi – au înţeles că, dacă se produc scandaluri, sau dacă nu sunt respectate anumite reguli, nu se rezolvă nimic bun. Am acţionat, în cele 4 zile, cu 25 de poliţişti locali, alături de noi fiind şi angajaţii Poliţiei Municipiului Giurgiu, dar şi ai Jandarmeriei”, ne spunea directorul Direcţiei Poliţiei Locale Giurgiu, Lazăr Ciobanu.

Prezentatorul ”Kanal D”, Christian Sabbagh, prezent alături de polițiștii giurgiuveni la zilele orașului !

În cadrul manifestărilor dedicate zilelor Orașului Giurgiu, un moment extrem de atractiv l-a constituit , duminică, 22 aprilie, prezența îndrăgitului prezentator al postului ”Kanal D”, Christian Sabbagh și a micuței sale fetițe, Anais,  cei doi dorind să  participe la această important sărbătoare, alături de giurgiuveni și de  polițiști.

Vremea frumoasă, dar și demonstrațiile ce au implicat autoturismele de intervenție rapidă, câinele polițist, tehnica din dotare și nu numai au făcut ca la acțiunea desfășurată de Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, să participe giurgiuveni de toate vârstele care preț de câteva minute s-au oprit să admire și să aplaude demonstrațiile  pregătite de oamenii legii.

În consecință lângă turnul ceasornicului a fost amenajat un stand expozițional unde a fost prezentată tehnica folosită în activitatea de poliție. Cei mai încântați au fost, evident, copiii. Aceștia au trecut pe la fiecare punct de atracție și au urmărit cu sufletul la gură exercițiile demonstrative și au luat parte la jocuri pe covorașul interactiv. Cei mai mulți nu au ezitat să își facă o fotografie. Prezenți în număr mare la manifestare, copiilor, le-au fost prezentate autospecialele folosite la intervenții de polițiști, câinele de urmă ATOS și  armamentul folosit de polițiștii din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale.

Polițiștii au oferit flori tuturor doamnelor și domnișoarelor, în timp ce  iar copiilor care au participat la concursurile  interactive pe teme rutiere le-au fost oferite premii, constând în tricouri, șepcuțe și insigne.

Acțiunea a fost realizată în premieră de Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu și cu această ocazie au fost oferite diplome de excelență pentru întreaga activitate  unor ofițeri și agenți de poliție.

(Jurnal)