În perioada 20 martie – 20 aprilie locuitorii oraşului Giurgiu au beneficiat de electrocardiograme gratuite oferite de clinica RITMICO, prima dintr-un lanţ naţional de clinici de cardiologie lansate de parteneriatul strategic Spitalul Monza – Centrele de Excelenţă ARES. Peste 500 de persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 90 de ani au fost testate gratuit, la cerere. Dintre acestea, peste 180 (aproximativ 37%) au fost depistate cu afecţiuni cardiovasculare care necesită investigaţii şi monitorizare ulterioare. Mai alarmant este faptul că din totalul persoanelor testate, aproximativ 6% reprezentau urgenţe medicale, în cazul lor impunându-se un consult cardiologic imediat.

Cele mai frecvente afecţiuni depistate au fost hipertensiunea arterială, aritmiile cardiace şi bolile ischemice. Acestea apar, în general, din cauza mai multor factori de risc cum ar fi dietele alimentare dezechilibrate, cu aport mare de sare, consumul băuturilor alcoolice, fumatul şi sedentarismul. În plus, lipsa controalelor medicale duce la depistarea tardivă a acestor afecţiuni. De altfel, mulţi dintre pacienţii testaţi la Giurgiu se aflau la primul consult cardiologic şi nu făcuseră niciodată o electrocardiogramă.

Potrivit ultimelor statistici, peste 45.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu insuficienţă cardiacă, iar mortalitatea datorată afecţiunilor cardiovasculare este de 60% la noi în ţară, acest procent situând România pe locul 1 în Europa în topul mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare. Potrivit INS, în ultimul deceniu peste 1,5 milioane de români şi-au pierdut viaţa din cauza afecţiunilor cardiovasculare.

”De la prima procedură, în 2011, şi până acum, la Centrele de Excelenţă ARES am tratat minim invaziv cu succes peste 7.000 de pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare grave. În condiţiile în care incidenţa afecţiunilor cardiovasculare este atât de crescută  la noi în ţară, considerăm că misiunea noastră este inclusiv cea de prevenţie. De aceea, credem că astfel de campanii de screening cum a fost cea desfăşurată la Giurgiu sunt extrem de importante şi, combinate cu programe iniţiate de Ministerul Sănătăţii, pot reprezenta o soluţie reală pentru scăderea mortalităţii datorate afecţiunilor cardiovasculare. Rezultatele screeningului de la Giurgiu reflectă destul de fidel situaţia la nivel naţional, unde mulţi pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare sunt încă nediagnosticaţi sau diagnosticaţi foarte târziu. Noi i-am îndrumat pe toţi cei care au luat parte la testarea gratuită către Centrele de Excelenţă ARES sau către secţiile de cardiologie ale spitalelor de stat” a declarat dr. Oren Iancovici, CEO Centrele de Excelenţă ARES.

Campanii similare de screening gratuit vor avea loc şi în celelalte oraşe în care vor fi deschise clinici RITMICO în acest an: Focşani, Constanţa, Buzău. Medicii de la Centrele de Excelenţă ARES recomandă tuturor persoanelor care prezintă simptome specifice afecţiunilor cardiovasculare – dureri în piept, palpitaţii, ameţeli, oboseală la efort minim – să îşi verifice sănătatea inimii printr-un control cardiologic.

Clinicile RITMICO reprezintă prima reţea naţională de clinici butic supraspecializate în cardiologie. În perioada 2018-2023 Spitalul Monza şi Centrele de Excelenţă ARES intenţionează să deschidă cel puţin 30 de clinici în oraşe mici şi medii din provincie, aducând serviciile cardiologice la standarde de excelenţă mai aproape de pacienţii din întreaga ţară.