În urma deciziei luate de Ministerul Educației, pe data de 2 iunie, elevii claselor a VIII-a și a XII-a se pot reîntoarce la cursuri pentru pregătirea Examenelor Naționale. Cursurile vor dura  până pe data de 12 iunie.

Deși ministerul anunță că se vor lua măsuri de protecție atât a elevilor cât și  a cadrelor didactice, profesorii nu mai au încredere și mulți refuză să se întoarcă la școală.

În județul Giurgiu sunt zeci de cadre didactice de la toate unitățile de învățământ care și-au exprimat refuzul de a participa la cursuri, unii motivând afecțiuni cronice care-i fac vulnerabili, alții teama că măsurile nu vor fi suficient de bine manageriate astfel încât să-i protejeze. Mulți dintre aceștia au notificat deja conducerile școlilor despre această decizie.

Rămâne de văzut cum va rezolva ministerul această problemă, mai ales că urmează Evaluarea Națională și Bacalaureatul unde va fi nevoie de profesori supraveghetori dar și la corectarea lucrărilor, mai ales că examenele se vor desfășura în condiții speciale, cu elevii dispersați în mai multe săli de clasă decât de obicei.

Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22 iunie cu probele scrise, după care elevii vor susține probele de competențe.”, astfel sună un articol publicat, recent, pe un site local.

Pentru mai multe lămuriri, ne-am adresat inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, prof. Adelina Sîrbu, care a precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

Nu am cunoștință de asemenea refuzuri, nu există așa ceva. E drept, probabil că sunt cazuri izolate, dar nu putem vorbi de cifrele vehiculate. Mai precizez o dată că toate unitățile școlare care trebuie să înceapă cursurile pe data de 2 iunie, așa cum s-a stabilit de către guvern, au fost dezinfectate, la școli există în continuare dezinfectanți, deci nu se pune în pericol sănătatea cuiva. Rămâne obligativitatea celor care vor intra în clase – elevi sau profesori – să respecte deciziile autorităților, și anume de a purta masca de protecție!”, a mai precizat inspectorul general al ISJ Giurgiu, Adelina Sîrbu.

(Jurnal)