toaleta-in-curteZece milioane de români trăiesc cu  veceul săpat în curte şi se spală în continuare la lighean conform  Institutului Naţional de Statistică .  Dar asta nu e tot pentru o ţară care pretinde că aparţine  Uniunii Europene. La sfârşitul anului trecut, mai puţin de jumătate din populaţia României beneficia de servicii de canalizare.

Doar o treime din familiile din Muntenia au la acest moment apă la robinet şi toalete în casă, fie că  este vorba de locuitori, în special din mediul rural, din judeţele: Argeş, de Prahova, de Dâmboviţa, ori de Teleorman, Ialomiţa Călăraşi sau Giurgiu. Conform Institutului Naţional de Statistică, ponderea locuinţelor conectate la sistemul de canalizare este 82,66 % în Bucureşti-Ilfov, 34,04% în regiunea Nord – Est, 34,77 % în regiunea Sud – Muntenia, 36,41% în Sud-Vestul Olteniei, 48,20% în partea de Nord – Vest, 59,27% în Centru, 51,6% în Sud – Est şi 56,16% în vestul ţării. Primarii celor peste 50 de comune din judeţul Giurgiu au cu toţii ca prioritate  proiecte de realizare a acestor obiective (canalizare, apă, infrastructură), dar din păcate doar foarte puţine au reuşit acest lucru, de fiecare dată Executivul de la Bucureşti justificând că nu sunt bani.

Singura lor şansă, în acest context  rămâne accesarea fondurilor europene pentru acest gen de  proiecte, lucru care le-ar face mai atractive pentru investitori în primul rând, cei care ar putea dezvolta economic aceste zone, rezolvând totodată problema locurilor de muncă.                                        

(Jurnal)