Vot „strâns cu ușa” de către consilierii PSD, în Consiliul Județean Giurgiu, la adoptarea Bugetului propriu al instituției!

0
543

Așa cum declarase în  mai multe rânduri, președintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu a încercat să îi convingă  pe consilierii prezenți că bugetul acestui an a fost construit pe aceleași criterii ca și în anii anteriori.

„Nu este nicio modificare, și dacă întâmplător sunt elemente ce trebuie revizuite, pot anula această Hotărâre, în măsura în care vom primi asemenea observații și să reluăm votul bugetului. Dar avem nevoie de buget, și mizez pe toată bunăvoința pe care o găsesc la mine și la colegii mei pentru a convinge pe toți cei care pot contribui la finalizarea acestui demers că sunt oportunități pe care le ratăm și care ne vor costa,dacă rămânem pe poziții divergente”, declara președintele CJ Giurgiu, în deschiderea ședinței.

În continuare președintele Dumitru Beianu a vorbit despre proiectul de construcție a unei aripi noi a Spitalului județean:

„Avem în lista de investiții elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru construcția unei aripi noi în spitalul județean, pe terenul acordat cu generozitate de Primarul municipiului și consilierii locali din consiliul municipal, toți! Pentru acest proiect există Studiul de fezabilitate, sunt depuse la Ministerul Fondurilor europene, nu mai puțin de 49 de propuneri de finanțare prin PNRR pe sănătate, dar vor fi finanțate 25. Din informații autorizate știu că foarte multe din aceste proiecte depuse nu dețin documentații de genul celor pe care noi le avem și care sper că vor fi aprobate într-o ședință viitoare. Dar sunt foarte interesat pentru a maximiza șansele să demarez, împreună cu Direcția de specialitate,după aprobarea bugetului, semnarea contractului pentru elaborarea proiectului tehnic, un argument în plus apreciat și necesar în competiția cu celelalte județe și orașe care intenționează să atragă bani pentru asemenea investiții prin PNRR. Noi avem nevoie de un centru oncologic, nu cred că există cineva în sala aceasta care să nu fi avut o rudă, un prieten, o cunoștință, cu asemenea afecțiuni. În acest moment în Spitalul Județean nu există sistem rezidențial pentru bolnavii de cancer, ci doar un ambulatoriu: vin, fac tratamentul, și pleacă acasă. În acest moment în Spitalul județean nu există secție de radioterapie, cine are nevoie merge la Otopeni pentru fiecare ședință. Dacă îmi spune cineva că nu am găsit cea mai bună locație, îl anunț că Agenția Națională de Locuințe a convenit să dezvolte în proximitate, chiar mai aproape de Dunăre, un ansamblu de 48 de locuințe pentru specialiști, la propunerea Consiliului Județean Giurgiu”, a spus Dumitru Beianu.

În opinia președintelui CJ, toții consilierii trebuie să ia în calcul faptul că cetățenii județului Giurgiu au nevoie de această investiție.

„Dacă nu voi fi eu suficient de convingător, voi apela chiar la bunăvoința Ministrului de Interne, a Primului-ministru, a parlamentarilor dispuși să ne ajute. Nu vă ascund că dacă nu se ține cont de interesele giurgiuvenilor pot să merg și în cealalaltă direcție, până la plângeri penale pentru abuz în serviciu pentru că nu consider vreun motiv real, justificat, să avem așa o abordare. Este o precizare pe care o fac în special pentru cei din afara acestei săli de ședințe care uneori au o plăcere total nejustificată de a se erija în lideri”, a mai spus președintele Consiliului Județean Giurgiu.

Dumitru Beianu a făcut totodată precizarea că, dintr-o eroare, au fost sume incorect calculate, astfel că a fost necesară introducerea unui amendament:

„La un volum de peste 700 de pagini, cât are documentul, s-a strecurat o eroare pe care colegii noștri au depistat-o la timp. La învățământ s-a suplimentat de la 120.000 lei la 131 000 lei, în timp ce la capitolul autorități publice s-a făcut o diminuare de la 230.000 la 219.000 pentru a se respecta acest principiu al echilibrului bugetar”.

După supunerea la vot, 10 aleși județeni ai PSD au votat împotrivă atât pentru amendamentul introdus de Dumitru Beianu, cât și pentru proiectul de hotărâre, în forma sa finală. Deși au ridicat mâna „sus”, privirile acestora au fost îndreptate în jos, probabil ca semn al rușinii pe care o încercau, referitor la marile probleme din sistemul de sănătate giurgiuvean.

Deși „strâns cu ușa” de către cele 10 voturi împotrivă ale consilierilor social democrați,  Proiectul a devenit Hotărâre, cu 18 voturi „pentru”!

Motivația  consilierilor PSD care au votat împotrivă a surprins pe aproape toți cei din sală, neavând nicio legătură cu datele propriu-zise din Hotărârea de Consiliu:

Argumentul nostru se referă mai ales la ce s-a întâmplat în anul precedent în care execuția bugetară a fost oarecum dezechilibrată, alocările către diverse UAT-uri au fost oarecum dezechilibrate. Asta nu înseamnă că noi ne opunem tuturor proiectelor ce se vor desfășura, în perioada următoare. Înseamnă doar că avem această posibilitate de a aprecia sau de a avea dubii cu privire la modul în care acest buget a fost făcut, mai ales ținând cont și de ultimele evenimente, la Departamentul economic ce se ocupă de diverse chestiuni…”

O explicație parcă scoasă din discursul stufos al lui Farfuridi: ”… ori să se revizuiască, primesc! dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… 

(Ana LINCĂ)