În data de 9 martie, la ora 15.00, conducerea Termoelectrica Giurgiu posta pe facebook-ul Primăriei Giurgiu, următorul text :

Conducerea Uzinei Termoelectrica Production își cere scuze pentru disconfortul creat locuitorilor din cartierul Policlinică în ceea ce privește temperaturile scăzute din apartamente.

Faptul că temperaturile resimțite în interior sunt foarte scăzute, mai ales în cartierul Policlinică, este cauzat de prețul ridicat al gazului care nu permite încălzirea apei la o temperatură care să asigure un confort termic decent și totodată pentru că rețeaua de termoficare nu este modernizată, în cartierul Policlinică fiind și capăt de coloană.

Pentru ca iarna viitoare să fie asigurat un confort termic în locuințe, conducerea Uzinei Termoelectrica Production dă asigurări că rețeaua de termoficare va fi modernizată.

Conducerea Uzinei Termoelectrica Production.

      La scurt timp, după această postare,  cetățeni din alte zone ale orașului au acuzat aceeași situație de disconfort,  sesizată mai ales în apartamentele celor ce locuiesc la etajele superioare (5-8).

Așa cum am relatat într-o știre anterioară, directorul general al Uzinei Termoelctrica, ing. Sorin Cepraga este perfect conștient de această situație, dar – așa cum explica în ultima convorbire telefonică avută cu dumnealui – situația la Giurgiu și numai aici, este extrem de critică, ba mai mult, odată cu explozia prețurilor la carburant, dar mai ales la gaz, se pune problema dacă în iarna viitoare se va mai putea furniza căldură în sistem centralizat, în municipiul Giurgiu.

În ciuda eforturilor disperate de până acum pentru achiziționarea de gaz la un preț cât mai mic, Sorin Cepraga spunea că dacă  prețul acestuia  va continua să crească, iar Primăria Giurgiu se va confrunta cu aceleași greutăți financiare, ce o vor împiedica să mai subvenționeze gigacaloria livrată populației, probabil că tot mai mulți dintre cetățeni  vor fi nevoiți să se îndrepte spre alte modalități de încălzire.

Acest lucru va duce, probabil, în scenariul cel mai negru cu putință, la decizia de a întrerupe furnizarea de căldură către populație în sistem centralizat, Uzina Termoelectrică nemaiavând resursele financiare necesare de a achiziționa gaz pentru funcționarea instalațiilor.

Evident că primele care vor fi afectate vor fi instituțiile de stat, spitalul și centrele ce adăpostesc persoane instituționalizate (bătrâni, copii, etc).

Totodată, investițiile făcute în toți acești ultimi ani pentru realizarea unor centrale de zonă menite să alimenteze locuințe  aflate la periferia Municipiului vor fi abandonate, dovedindu-se inutile.

În acest context așteptăm să vedem ce ne va rezerva viitorul, ce decizii se vor lua la nivelul Executivului în această vară, privind încălzirea populației în perioada rece, în toate localitățile din țară, dependente de sistemul de încălzire centralizat și de resursele financiare ale municipalității, un subiect fierbinte la care promitem să revenim cât mai repede, într-un dialog cu factorii de decizie din Primăria Giurgiu.

(Jurnal)