După isteria prețului la Carburant se anunță criza de …HÂRTIE IGIENICĂ! ”Vin vremuri că…cioase!”

0
668

După isteria declanșată de creșterea prețului la carburant și cea declanșată de zvonul unui eventual război, ce i-a împins pe mulți cetățeni în supermarketuri cu scopul achiziționării a cât mai multe alimente de strictă necesitate, iată că acum se vorbește despre o criză a…hârtiei igienice! 

În acest context, gluma scabroasă cu ”vin vremuri că….cioase” , nu mai stârnește zâmbetul nimănui.  Lipsa de hârtie igienică ar putea fi următorul efect secundar al crizei energetice pe care o traversăm cu toții, spun specialiștii în economie.

Pe fondul creșterii prețurilor la energie în toată Europa, experții din industrie avertizează că acest lucru ar putea duce la penuria de  produse  a căror producție necesită multă energie, cum este  cea de  hârtie igienică, anunță Euronews.

Suntem, iată, pe cale să ne întoarcem la primele zile ale pandemiei COVID, când oamenii făceau, panicați,  rezerve de hârtie igienică pe fondul zvonurilor că aceasta este pe cale să se termine complet.

Explicația este că producerea acestor produse esențiale este incredibil de energofagă. Fabricarea unei singure tone de hârtie necesită în medie 11,5 gigajouli de energie. Acest lucru este suficient pentru a face în jur de 11.500 de oale de cafea!!

Fiind al treilea mare consumator industrial de energie din UE, industria hârtiei este deja afectată de creșterea costului energiei electrice.

Pentru a elimina dependența industriei hârtiei de combustibilii fosili, este necesară schimbarea rețelelor energetice.

(Jurnal)