zika-2

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu,  spunea că tânăra a mers la spital a doua zi după ce s-a întors din Martinica. Referindu-se la acest caz el a mai spus:   „Cazul ei este unul izolat, legat de o călătorie efectuată într-o zonă cu transmitere activă a virusului. Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci despre un așa numit caz de import”.

Ministerul Sănătății a anunțat că va transmite publicului un set de recomandări privind protejarea în fața acestui virus, precizând faptul  că Zika se transmite în principal prin înțepătura de țânțar din familia Aedes Egiptum.

În România există familia Aedes, dar cu altă subspecie, Albopictus, are are un risc scăzut de transmitere a virusului. Există însă posibiltatea de trasmitere prin relații sexuale sau prin sânge.  Ministerul Sănătății a subliniat însă că virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea.

Zika a fost descoperit în Uganda în 1947, dar a provocat foarte puţine epidemii acolo sau în restul lumii, până acum doi ani. Oamenii de ştiinţă cred că virusul a ajuns în Brazilia adus de un turist când ţara a găzduit Cupa Mondială la fotbal.

Reapariția virusului Zika ar putea fi explicată de scăderea imunității persoanelor din zonele în care se manifestă, a spus Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie.

(Jurnal)