VIP-uri politice și interlopi giurgiuveni implicați într-o fraudă de zeci de milioane de euro, cu alimente pentru săraci!

0
1532

Lăcomia uneori este fără margini pentru indivizi care nu se jenează să facă din hrana săracilor o afacere profitabilă pentru ei.

 De curând jurnaliștii de la Rise Project au denunțat ițele încâlcite ale unei afaceri în care sunt amestecate  VIP-uri  și interlopi binecunoscuți în comunitatea giurgiuveană. Doi dintre aceștia sunt  Sorin Găzdac și fostul senator de Giurgiu, Cezar Măgureanu, socrul lui Găzdac.

 Interlopii bulgari care au înșelat statul român cu 26 de milioane de euro au fost ajutați totodată de partenerii clanului „Butoane”, implicați la rândul lor în frauda transfrontalieră cu alimente.

Zeci de mii de familii nu au mai primit ulei și făină de la statul român pentru că bulgarii care au primit contractul de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) au dispărut cu alimentele și cu banii.

Prejudiciul total, de 26 de milioane de euro, sunt bani care urmau să fie decontați de Uniunea Europeană ca parte a unui amplu program social pentru familiile cu probleme din România.

Foștii directori ai agenției care au parafat afacerea au fost reținuți pe 5 octombrie 2015 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzați de abuz în serviciu și spălare de bani.

Povestea jurnaliștilor începe astfel….

”…Aproape  19 milioane de euro pleacă, în 2012, de la o instituție publică din București și ajung într-un cont secret din Cipru. De aici sunt împrăștiați mai departe în alte paradisuri fiscale. Sunt bani europeni pentru furnizarea de alimente pentru 2,5 milioane de români cu venituri mici. Adică cele mai nevoiașe familii din țară. Banii dispar, iar alimentele nu mai ajung la destinație.

În acte, cel care trebuia să le distribuie era un sărman din Sofia. Din om al străzii devenise, pentru bani, om de paie. Joacă astfel rolul de paravan pentru interlopi care prosperă din banii pentru alimente.

Le-am urmărit bunurile de lux și proprietățile cumpărate după ce banii au dispărut.  Pe 5 octombrie 2015, DNA a ridicat documentele afacerii de la sediul APIA.

 GINERELE ȘI CLANURILE

 Poți să iei banii și să fugi”, îi spunea Sorin Găzdac, în iunie 2012, unui complice.

„Și vrei să fugim în Dominicană?”, i-a răspuns, glumind, Cristian Sava, care tocmai primise instrucțiuni pentru livrarea unei cantități de făină către persoane aflate la limita sărăciei.

Pe Găzdac îl găsim, după zece ani, în sala de judecată. Este acuzat, împreună cu mai mulți bulgari, pentru o fraudă de aproape 19 milioane de euro – bani furați din contractele publice pentru alimente. Ne spune că nu are nicio legătură cu dispariția banilor:

 „Ei au căutat să învinovățească pe cineva în cazul ăsta, pentru că nu aveau pe cine să pună sub acuzare, înțelegi? Nu aveau pe nimeni la care să conecteze cazul”.

Găzdac și Sava sunt arestați însă pentru o altă fraudă de procurorii antimafia, în luna iulie 2012, la aproape o lună după ce fuseseră interceptați. Erau  acuzați atunci ca membri ai unei grupări de criminalitate organizată care păgubise bugetele publice cu 40 de milioane de euro prin operațiuni comerciale cu zahăr. ( n.n- Năravul din fire n-ar lecuire!)

Au mai fost acuzați atunci Octavian Grecu, liderul clanului Butoane din Giurgiu, funcționari ai Fiscului și fostul parlamentar PSD Cezar Măgureanu, socrul lui Sorin Găzdac. Interceptările cu cei doi români, Găzdac și Sava, au fost folosite apoi de procurori și în dosarul dispariției celor 19 milioane de euro.

Sorin Găzdac susține că a fost doar un subcontractor al companiei bulgare, ”Viem Corporation”, principalul furnizor de alimente, în 2012, al Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Era un program social finanțat cu peste 26 de milioane de euro, fonduri europene, pentru sprijinirea a 2,5 milioane de români cu venituri mici.

După ce a făcut câteva livrări de făină, compania bulgară a solicitat de la APIA, în 2012, un avans de 19 milioane de euro pentru alte achiziții. APIA a făcut rapid plata. Doar că banii n-au mai ajuns la banca care garantase contractele, ci au fost virați într-un cont secret din Cipru, iar de aici s-au plimbat în companii-paravan înființate în paradisuri fiscale.

Mii de euro au fost cheltuiți apoi pe hoteluri și restaurante de lux, dar și pe o geantă Louis Vuitton, după cum arată extrasele unor carduri bancare.  Un martor cu identitate protejată le-a spus procurorilor că banii proveneau chiar din contractele cu APIA, iar alte sume au fost investite într-o fabrică de peleți și într-un apartament pe litoralul bulgăresc (…)

Atanas Tchobanov și Dimitar Stoyanov (Bird.bg), Attila Biro (OCCRP), Ana Poenariu (RISE Project)

(Material realizat cu sprijinul National Endowment for Democracy.)

 Surse : Rise Project

 (restul materialului incendiar, citiți-l pe site-ul  Rise Project)